Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazali susret

Oštri odgovori Lavrovu stižu iz BiH: "Ovo jest prostor Europske unije i BiH će biti članica''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbacili su u srijedu kao besmislice tvrdnje da su njih dvojica po nečijem nalogu i sugestijama dan ranije odbili susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

"Imajući u vidu izjave Lavrova, Dragana Čovića, pa i nekih analitičara i analitičarki... vama za informaciju, odluku sam donio osobno samo ja. Naravno da sam se konzultirao s članovima svog ureda i dan prije. I jedini s kim sam se još konzultirao i razgovarao je Džaferović i onda je zajednički donesena odluka da ne idemo na susret s ministrom Lavrovom", kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Nakon što su Komšić i Džaferović u utorak otkazali sastanak sa šefom ruske dipomacije tijekom njegova posjeta BiH, i to zbog njegovih izjava kojima dovodi u pitanje moguće članstvo te zemlje u NATO-u te traži ukidanje mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Lavrov je naknadno ocijenio kako su njih dvojica to učinili po nečijem nalogu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavio sve susrete Lavrov u Zagrebu: ''Za razliku od odnosa s EU, odnosi s Hrvatskom su konstruktivni''

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov (Foto: Dnevnik.hr) Posjet nakon 16 godina Nakon skandala u Sarajevu, Lavrov dolazi u Zagreb: Ovo su teme o kojima će razgovarati s državnim vrhom

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov u Beogradu, kamo je otišao nakon Sarajeva.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak za hrvatsku RTL televiziju ustvrdio kako su Komšić i Džaferović postupali po nalogu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

"Ovaj priča o zapadnim silama, a onaj o SDA. Dakle niti jedna zapadna sila, pogotovo ne SDA, ne mogu utjecati na moje stajalište po ovakvim pitanjima. I da su htjeli, ne bi. A nije bilo nikakvog kontakta. Jedini s kim sam kontaktirao izvan svog ured jest Džaferović i nitko više", kazao je Komšić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon susreta s Dodikom Skandal u BiH: Džaferović i Komšić odbili se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova

Džaferović je zakođer u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) odbacio tvrdnje da je bojkotiranje Lavrova rezultat nečijih naputaka, dodajući kako su on i Komšić željeli poslati jasnu poruku što se u odnosima s BiH ne smije raditi. Istaknuo je i kako je sam Lavrov dokazao kako su bili u pravu, jer je on u Beogradu doveo u pitanje činjenicu da je BiH interesna sfera EU.

"Ovo jest prostor Europske unije i BiH će biti članica EU-a. Ovo jest prostor NATO-a i BiH će biti članica NATO-a. Znate zašto? Ne da mi nekome prijetimo, nego zato što imamo iskustvo. Najsigurnije nam je s NATO-om. NATO je zaustavio agresiju na ovu zemlju, pomagao reformu odbrane u ovoj zemlji, prijatelj je svih građana i naroda u ovoj zemlji. Eto zato hoćemo u NATO. I onda dođe utjecajni diplomat iz tako velike države i kaže da je to problem. E, nije problem", kazao je Džaferović.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene