Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavio sve susrete

Lavrov u Zagrebu: ''Za razliku od odnosa s EU, odnosi s Hrvatskom su konstruktivni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjetu je Hrvatskoj. Jutro je započeo susretom s kolegom, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Zatim se našao s premijerom Plenkovićem. Posjet je zaključio otvorenjem zgrade novog ruskog veleposlanstva

Posjet Hrvatskoj Lavrov je zaključio otvorenjem zgrade novog ruskog veleposlanstva gdje je lomio kruh sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović.

Prethodno se sastao s predsjednikom Milanovićem. 

Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike razgovaralo se o političkim i gospodarskim odnosima između Republike Hrvatske i Ruske Federacije kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi. Osim toga Milanović je ministrom Lavrovom razgovarao se i o mogućnostima unapređenja odnosa Ruske Federacije s Europskom unijom čija je Republika Hrvatska članica.

Susret s premijerom

''Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Razgovor je potvrdio dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv COVID-19.

Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga.

Predsjednik Vlade pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku'', stoji u priopćenju za medije koje je stiglo nakon susreta Lavrova i premijera Plenkovića, koji je danas izašao iz izolacije.

Susret dvaju ministara

''Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, koji je ovdje posljednji put bio prije 16 godina i 6 dana. Pronašao sam jednu knjigu poezije koju je pisao ministar Lavrov, pa smo malo, tj. ja sam čitao poeziju na ruskom jer je ministar Lavrov ujedno i pjesnik'', započeo je konferenciju za novinare nakon sastanka ministar Gordan Grlić Radman.

''Ovaj je susret treća sreća jer smo ga dva puta morali otkazivati zbog pandemije, ali smo se ipak uspjeli susresti prije Božića. Uvjeren sam da će ovaj susret dati vjetar u leđa daljnjem razvoju rusko-hrvatskih odnosa. Jasno je iz našeg razgovora da postoji obostrana volja i želja za time'', rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova stavio je naglaske i na potrebu i želju za daljnji nastavak suradnje u smislu ruskih investicija u gospodarstvo i turizam te znanstveni razvoj. Posebno je naglasio i danas potpisani sporazum o kulturnoj suradnji dviju zemalja. Naglasio je kako je ruskom kolegi rekao da smatra najvažnijim držati komunikacijske kanale otvorene kako bi se uspješna suradnja nastavila.

Lavrov je istaknuo kako smatra da je najvažnije održati gospodarske veze i ponovno pokrenuti rad međuvladinih komisija. Istaknuo je kako vjeruje da će se idući sastanak održati već početkom godine. Rad na tom planu usporila je pandemija. Dodao je kako se i poslovne veze naših dviju zemalja dobro razvijaju i nastavljaju. ''Sporazum o kulturnoj suradnji koji smo danas potpisali na razdoblje od 2020. do 2022. godine važan je ne samo za kulturu nego i za suradnju na području obrazovanja i znanosti'', zaključio je.

''Odnosi Rusije i EU-a, nažalost, nisu baš dobri, jer EU nije spreman za normalne odnose s našom zemljom, ali zato su naši odnosi s Hrvatskom dobri i konstruktivni'', rekao je Lavrov.

Po pitanju BiH oba su se ministra složila kako treba napraviti sve da se izgradi snažan temelj jednakopravnosti triju naroda i dvaju entiteta. Složili su se i po pitanju potrebe za rješavanjem statusa Kosova pred Vijećem UN-a.

Lavrov je hrvatskog ministra vanjskih poslova pozvao u posjet Rusiji.

Podsjetimo, prije posjeta Hrvatskoj Sergej Lavrov obišao je BiH i Srbiju. Posjet BiH obilježio je incident jer su predstavnici Hrvata i Bošnjaka, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova.

Takvu reakciju izazvala je njegova izjava kojom je doveo u pitanje članstvo BiH u NATO-u i poziva na zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR). Komšić i Džaferović prozvali su ga da ne poštuje suverenitet BiH.

Tijekom posjeta Beogradu Lavrov je rekao kako ''taj incident nije ključan za ruski stav o razvoju odnosa s narodima BiH''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u službenom posjetu Lavrov: "Rusija se protivi angažiranju Zapada u BiH i želi očuvati Dayton"

''Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača, nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene