Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati izbora

Ukrajina: Proruski separatisti izabrali svoje čelnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proruski separatistički istok Ukrajine izabrao je u nedjelju čelnike svojih samoproglašenih republika, na izborima koje je službeni Kijev proglasio "farsom" i koji bi mogli dovesti u pitanje krhki mirovni proces, prenose agencije.

Samoproglašeni premijer "narodne republike" Doneck Aleksandar Zaharčenko u nedjelju je izabran za "predsjednika" s više od 81 posto glasova, prema izlaznim anketama koje je objavio Roman Liagin, šef izbornog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Stranka tog mehaničara koji je prije imenovanja "premijerom" u kolovozu u Donecku vodio lokalni odred paravojne skupine Oplot, dobila je 65 posto glasova na parlamentarnim izborima. U Lugansku, drugom uporištu separatista, pobjedu bi također trebao odnijeti separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.

Izbori u samoproglašenim republikama Donecku i Lugansku, koje je Moskva obećala priznati, mogli bi Kijevu potvrditi gubitak pobunjeničkih teritorija nakon šestomjesečnih sukoba u kojima je poginulo više od 4000 ljudi nakon što je Rusija u ožujku pripojila Krim.

Prozapadni predsjednik Petro Porošenko je te izbore ocijenio "farsom pod prijetnjom tenkovima" i "izazovom" na koji će Ukrajina prikladno odgovoriti.

"Nadam se da Rusija neće priznati te takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik", rekao je Porošenko, govoreći o mirovnom sporazumu koji su potpisali predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), prenosi Reuters.

Tijekom izbora, ukrajinski vojni glasnogovornik je upozorio na intenzivno raspoređivanje vojne opreme i postrojbi iz Rusije uz granicu.

Novinari agencije France presse primijetili su u nedjelju poslijepodne kolonu od dvadesetak vojnih kamiona u smjeru zračne luke Donecka, središtu sukoba posljednjih mjeseci između pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Zapad je kritizirao te izbore koji će zakomplicirati mirovne napore u ukrajinskoj krizi.

U Moskvi je jedan visoki parlamentarni dužnosnik Mihail Markelov u nedjelju navečer ocijenio da je "Kijev dužan priznati te izbore". "To je pitanje rata ili mira", izjavio je Markelov, prenosi ruska agencija Tass.

Ranije ovog tjedna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva priznati izbore, a njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati.

U Donecku je bilo teško odrediti stopu sudjelovanja na izborima budući da ni jedna međunarodna organizacija nije poslala promatrače na te izbore.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da će ti izbori "ozbiljno ugroziti sporazum iz Minska".

Na terenu primirje je sve ugroženije, uz nastavak sukoba u nekoliko zona u kojima je u posljednjih deset dana poginulo više od 300 ljudi, prema podacima UN-a.

Ukrajinska vojska je u posljednja 24 sata izgubila tri vojnika u eksploziji u nedjelju ujutro na ukrajinskoj rampi na ulazu u Mariupol, stratešku luku na Azovskom moru i posljednji veliki grad na istoku zemlje koji kontrolira Kijev.

U subotu je Kijev objavio da je izgubio sedam vojnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene