Nuklearka u Černobilu
Nuklearka u Černobilu Foto: Afp

Ukrajina je u petak izvijestila o povećanoj razini radijacije u ugasloj nuklearki u Černobilu zbog, kako tvrdi Kijev, ruske vojne aktivnosti uslijed koje se radioaktivna prašina digla u zrak, prenosi Reuters.


Nuklearnu elektranu u Černobilu su u četvrtak zauzele ruske snage.

Vezani članci Černobil Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali 133 radioaktivnih tvari iz Černobila: "Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan" Nuklearna elektrana Černobil U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Stručnjaci ukrajinske državne agencije za nuklearnu energiju nisu rekli koliko je točno povećana razina radijacije, ali su kazali da "raste i za sada nije kritična za Kijev".

"Motrimo razinu radijacije", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Povećana razina radijacije se pripisuje kretanju teškog vojnog naoružanja, zbog čega se digla u zrak radioaktivna prašina.

Kritična infrastruktura nuklearke nije oštećena i temeljni rad na održavanju nuklearnog postrojenja nije prekinut, priopćila je Europska banka za obnovu i razvoj.

Černobil se nalazi oko 100 kilometara od Kijeva.

Susjedna Poljska nije zabilježila povećanje radijacije na svom teritoriju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju