Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi na svijetu

U Velikoj Britaniji e-cigarete bi se uskoro mogle dobiti na recept kao lijek za prestanak pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija uskoro bi mogla postati prva zemlja u kojoj bi se e-cigarete mogle početi izdavati na recept kao lijek za prestanak pušenja. Naime, dogodio se najnoviji iskorak u procesu licenciranja proizvođača e-cigareta; cijeli postupak je pozdravio njihov ministar zdravstva i socijalne skrbi Sajid Javid.

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) ovih dana objavljuje ažurirane smjernice kojima bi se otvorio put medicinski licenciranim e-cigaretama, da budu propisane od strane liječnika, na recept, svim pušačima duhana koji žele prestati pušiti. Proizvođači e-cigareta tako se mogu obratiti MHRA-i i predati svoje proizvode na postupak regulatornih odobrenja kao što je to slučaj s drugim lijekovima dostupnim u zdravstvenoj službi.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto

E-cigarete sadrže nikotin i nisu bez rizika, no stručne ocjene iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a jasno reguliraju da su manje štetne od pušenja. Ipak medicinski licencirana e-cigareta morala bi proći puno rigoroznije sigurnosne provjere od drugih lijekova. Ako proizvod na kraju dobije odobrenje MHRA-e, liječnici bi tada mogli odlučiti od slučaja do slučaja je li prikladno prepisati e-cigaretu na recept kako bi pacijentima pomogli da prestanu pušiti.

UK razmatra da se elektroničke cigarete počinju izdavati na recept kao lijek

U slučaju da NHS (Nadzorno tijelo Nacionalne zdravstvene službe) u Engleskoj licencira e-cigarete koje su prošle rigorozne provjere MHRA-e, one bi se bez problema mogle početi izdavati na recept. Istraživanja pokazuju da su e-cigarete bile najpopularnija pomoć za prestanak pušenja u Engleskoj u 2020. godini. Pokazale su se vrlo učinkovite u podršci onima koji pokušavaju prestati pušiti i to u omjeru; 27,2% pušača koji koriste e-cigarete u usporedbi s 18,2% pušača koji koriste nikotinske zamjene kao što su flasteri i žvakaće gume.

Pušenje je uzrok prerane smrti koji se može spriječiti

Pušenje je i dalje vodeći uzrok prerane smrti koji se može spriječiti, a iako je ukupna stopa u Velikoj Britaniji niska, u Engleskoj još uvijek ima oko 6,1 milijun pušača. Također postoje velike razlike u stopama diljem zemlje, primjerice stope pušenja u Blackpoolu (23,4%) i Kingstonu upon Hullu (22,2%) veće su od stopa u bogatijim područjima kao što je Richmond upon Thames (8%).

"Ova zemlja nastavlja biti globalni lider u zdravstvenoj skrbi, bilo da se radi o našem uvođenju cjepiva protiv COVID-19 koje spašava živote ili našim inovativnim mjerama javnog zdravlja koje smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti kod ljudi. Otvaranje vrata licenciranim e-cigaretama propisanim od strane NHS-a, ima potencijal da se uhvati u koštac s velikim nejednakostima u stopama pušenja u cijeloj zemlji, pomažući ljudima da prestanu pušiti gdje god žive i bez obzira na njihovo porijeklo i imovinsko stanje", izjavio je Ministar zdravstva i socijalne skrbi Sajid Javid.

Gotovo 64.000 ljudi umrlo je od pušenja u Engleskoj 2019. godine, a Ured za unapređenje zdravlja i nejednakosti (OHID) podržava napore za podizanje razine javnog zdravlja i osiguravanje da zajednice diljem zemlje imaju jednake zdravstvene ishode. Smanjenje zdravstvenih razlika – uključujući stope pušenja i dulje održavanje boljeg zdravlja ljudi, dobro je za pojedince, obitelji, društvo, gospodarstvo i NHS. Kako bi postigao ovu opću ambiciju, OHID će surađivati na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i s NHS-om, akademskim krugovima, trećim sektorom, znanstvenicima, istraživačima i industrijom. Vlada će uskoro objaviti i novi Plan kontrole duhana koji će postaviti putokaz za postizanje Engleske bez pušenja do 2030. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene