Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina podijeljena je u reakcijama na uhićenje. Naravno, ovisno o kojem je dijelu riječ. U Republici Srpskoj za većinu je Mladić heroj. S druge strane, u Potočarima najveće je stratište u Europi nakon 2. svjetskog rata. Za 8.000 ubijenih Bošnjaka odgovoran je izravno Ratko Mladić.


Na Palama su noćas deseci automobila kružili ulicama. Čule su se trube i zvižduci zbog Mladićeva uhićenja. 'Stid bilo Borisa Tadića i Srbiju', kazao je jedan stanovnik Pala.

Vezani članci Popis stanovništva - Ilustracija - 5 Reakcije na rezultate popisa stanovništva: "Ako 8000 autobusa punih ljudi koji su otišli posložimo na cestu, napunili smo autoput od Zagreba do Karlovca i natrag" Nenad Pokos Demografska katastrofa: "Kada mladi postanu radno aktivni - više neće imati tko uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje"

Jutro nosi istu ljutnju, iste izjave, ista stajališta. 'Ovo je jedna velika sramota za Srbiju što je izdala jednog velikog generala. On je bio vojskovođa, i to velik vojskovođa'.

Isto se može čuti i u Banja Luci, glavnome gradu Republike Srpske, entitetske jedinice s elementima državnosti, nastale na etničkom čišćenju, u Daytonu dogovorene suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava. Međunarodna politika upravljala je svim procesima u Bosni i Hercegovini. Upravlja i danas, a postigla je vrlo malo. 'Mi i Srbija smo jedan narod i zaista mi je žao što se ovo dogodilo', kazao je jedan stanovnik Banja Luke.

I 16 godina poslije BiH je duboko podijeljena. Sarajlije ne mogu tek tako izbrisati iz zaborava pakao kroz koji su prošli. Možda mogu oprostiti, ali ne i zaboraviti. 'Nema utjehe, nema povratka onih koji su pobijeni na tako svirep način', kazala je stanovnica Sarajeva.

Srebrenica. Strašan pokolj u srcu Europe na kraju 20. stoljeća. U vremenu kad civiliziran svijet više nije mislio da se tako što može dogoditi. No, dogodilo se. Najmanje 8.000 muškaraca, među kojima je bilo i dječaka, pobila je Mladićeva vojska. Mejri su ubijena dva sina. 'Najstatiji sin, 1972. godište, tu je njegova slika na zidu. Munir je bio 1974. godište', i danas je neutješna Mejra.

Međunarodni sud pravde zločin u Srebrenici proglasio je genocidom. Ali nije našao dokaza koji bi vojsku bosanskih Srba u tom slučaju povezali s političkim vodstvom u Beogradu i vrhom JNA. Uhićenje Ratka Mladića možda je posljednja šansa da se ono što svi 'de facto znaju' i sudski poveže. Valjda će međunarodna pravda barem ovoga puta biti jača od međunarodne politike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju