Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama i europski čelnici

Udvostručiti napore u postizanju klimatskog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak nakon summita SAD-EU u Bijeloj kući, da se s europskim čelnicima suglasio kako je 'imperativ udvostručiti napore' na postizanju globalnog klimatskog sporazuma na prosinačkoj konferenciji UN-a u Kopengahenu.

Obama je rekao kako su se nakon širokog razgovora o klimatskim promjenama 'svi suglasili da udvostručimo naše napore idućih tjedana uoči Kopenhagena, kako bi osigurali stvaranje okvira za napredak u bavljenju s potencijalnom ekološkom katastrofom'. Summit u Bijeloj kući održan je mjesec dana uoči UN-ove klimatske konferencije u Kopenhagenu, na kojoj se treba prihvatiti sporazum s nacionalnim limitima na emisiju plinova staklenika za razdoblje nakon isteka važenje Protokola iz Kyota, 2012.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dva najveća svjetska zagađivača Klimatski summit: Svijet iščekuje govor Obame i Hu Jintaa Slika nije dostupna Bolivijski čelnici postigli dogovor o razgovorima za okončanje sukoba

Osim o klimatskim promjenama, Obama je u utorak s čelnicima Europske unije razgovarao o Afganistanu, Iranu, gospodarskom oporavku i drugim pitanjima. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji je uoči sastanka izrazio 'zabrinutost' zbog izostanka napretka oko Kopenhagena, kazao je da nakon razgovora u Bijeloj kući odlazi uvjereniji u napredak prema sporazumu o klimi.

>> Obama najavio forum velikih svjetskih sila o klimi

Obama je rekao da su se SAD i EU također suglasili o potrebi izbjegavanja trgovinskog protekcionizma. 'Mi smo ponovo potvrdili našu predanost održavanju snažnog gospodarskog rasta, kao i našu namjeru da nastavimo širiti trgovinu i opirati se protekcionističkim mjerama između SAD-a i EU-a', rekao je Obama. U prvih osam mjeseci ove godine trgovinska razmjena SAD i EU iznosila je preko 325 milijardi dolara, od čega ja američki izvoz bio 144,3 milijarde dolara, a uvoz 181,6 milijardi dolara, uz deficit na strani SAD-a od 37.3 milijarde dolara, prema podacima Statističkog ureda SAD. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene