Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

novi recept Kremlja

"Stvaramo smrtonosni odred": Rusija ima novi plan za rat i moćno oružje Zapada

Ukrajinci na Challengeru II
Ukrajinci na Challengeru II Foto: Afp
Rusija tvrdi da je pronašla odgovor na moćno oružje koje Zapad šalje Ukrajini.

Rusija je na sto muka zbog novog oružja koje koriste Ukrajinci. Radi se o modernom oklopnom vozilu pa sad ruska vojska mora obučavati postrojbe tzv. lovaca na tenkove.

Jevgenij Arifulin
, koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, rekao je za državni televizijski kanal Zvezda da je zamjenik ruskog ministra obrane Junus-Bek Jevkurov naredio stvaranje odreda lovaca na tenkove ili ubojica tenkova.

Ukrajina je, naime, nedavno dobila tenkove Challenger 2 od Velike Britanije te njemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Stryker od Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo Fronta Harkiv Isporučen u travnju VIDEO Rusi tvrde da su uništili hrvatski raketni sustav isporučen Ukrajini: Društvenim mrežama širi se video Olaf Scholz i nordijski premijeri Glavni podupiratelji Ukrajine Scholz pozvao nordijske zemlje na jačanje pomoći Ukrajini nakon još jednog žestokog napada

Očekuje se da će snagama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kasnije ove godine biti isporučeni i američki tenkovi Abrams.

"To je opsežan, sustavan posao koji se provodi na državnoj razini", rekao je Arifulin, prenosi Newsweek pozivajući se na RT.

Arifulin je rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i očekivani M1 Abrams. Protutenkovske jedinice obučavaju instruktori veterani, naveo je. Grupe lovaca na tenkove sastoje od malog broja vojnika naoružanih bacačima navođenih projektila i izviđačkim bespilotnim letjelicama.

Guy McCardle, glavni urednik stranice Special Operations Forces Report (SOFREP), rekao je za Newsweek da su zapadni tenkovi koji se šalju Ukrajini opremljeni reaktivnim oklopom koji pruža veću zaštitu, ali i da nijedan tenk nije neuništiv.

"Zapadnjački tenkovi gore kao i svi ostali"

Ruski lovci na tenkove vjerojatno će koristiti protutenkovske sustave 9M133 Kornet, kaže McCardle. Kornete je opisao kao gotovo ekvivalentne američkom sustavu Javelin koji koriste ukrajinske snage, čiji se projektili lansiraju s ramena, ali koji ima više od dva puta veći efektivni domet, što omogućuje da se neprijatelja gađa s veće udaljenosti.

McCardle također spekulira da bi ruske protutenkovske jedinice mogle koristiti projektile s osiromašenim uranijem, iako su oštro kritizirali Zapad što takvo streljivo namjerava isporučiti Ukrajini.

Još od početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu prošle veljače, dužnosnici Kremlja upozoravali su zapadne zemlje da bi opskrba Kijeva oružjem poput tenkova mogla rezultirati eskalacijom sukoba.

Nakon što je SAD ipak odlučio da će Ukrajini isporučiti tenkove Abrams, tajnik Kremlja za medije Dmitrij Peskov osudio je tu odluku krajem siječnja nazvavši taj plan katastrofalnim i dodajući da i zapadnjački tenkovi gore kao i svi ostali.

No McCardle smatra da javna objava stvaranja jedinica lovaca na tenkove ukazuje na to da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog oružja koje Zapad šalje u Ukrajinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene