Teški dani ua Francusku (Foto: AFP)
Teški dani ua Francusku (Foto: AFP)

Policija je u nedjelju u Nici uhitila dvoje ljudi, muškarca i ženu, zbog sumnji o povezanosti s napadom kamionom, izvedenim u četvrtak navečer u tom gradu, u kojem je ubijeno 84 ljudi, doznaje se iz sudskih izvora.


Mohamed Bouhlel, 31 -godišnji Tunižanin koji je u četvrtak u Nici kamionom usmrtio 84 osobe te ranio još 200 osoba, prema nalazima policijske istrage, dva dana prije krvavog masakra pohodio je mjesto zločina, čak dva puta. Iz izvora bliskih istrazi u nedjelju se doznaje kako je Bouhlel kamionom uoči masakra, 12. i 13. srpnja, obilazio grad.

Prema posljednjim informacijama, prije samog napada, na nepoznati je broj slao poruke u kojima traži da mu se poalje 'još oružja', javlja CNN.

Iako je odgovornost za napad preuzela samoproglašena Islamska država, istražitelji još uvijek tragaju za dokazima koji će rasvijetliti događaje koji su doveli do ovog teškog ubojstva koji je Francusku ponovno zavio u crno.

'Istraga će razotkriti prave motive, no za sada znamo da je ubojica bio radikaliziran i to prilično brzo', rekao je francuski premijer Manuel Valls.

Iako neki od njegovih poznanika tvrde da je bio religiozan, prijatelji i obitelj kazali su da je pio, pušio te da gotovo nikada nije odlazio u džamiju. Ipak, samoproglašena Islamska država tvrdi da je bio jedan od njihovih 'vojnika'.

Njegov brat, Jaber Bouhlel tvrdi da je ubojica samo nekoliko dana prije svog krvavog pohoda obitelji u Tunis poslao 100.000 eura. Iako je povremeno slao manje iznose novca svojoj obitelji, ovaj posljednji iznos sve ih je šokirao. Ispričao je i kako je novac poslao preko poznanika koji su isti prokrijumčarili u zemlju. Kaže kako je u Francuskoj radio osam godina te da je to bila njegova ušteđevina.

Njegova je obitelj uvjerena kako Mohamed nije bio radikaliziran, dodaju i ako se godinama borio s depresijom, a u nekoliko je navrata pretrpio živčani slom.

Njegov otac napominje da nije bio uzoran vjernik, da je pio i da se drogirao, a vijest o masakru i Nici sve ih je šokirala. Mohamed je u Tunisu posljednji put bio 2012. godine, tvrdi njegova obitelj.

Još 85 osoba se nalazi u bolnici, a njih 18, uključujući jedno maleno dijete, su u kritičnom stanju.

Još dvoje uhićenih u Nici

Petero drugih, ranije uhićenih zbog moguće povezanosti s počiniteljem napada, i dalje se nalazi na ispitivanju.

Teroristička skupina Islamska država preuzela je u međuvremenu odgovornost za napad tvrdeći da je počinitelj pripadnik njihove organizacije. Riječ je o Mohamedu Bouhlelu, porijeklom Tunižaninu, za kojega francuska istraga nije do sada pokazala povezanost s radikalnim islamistima, već da je smatran sitnim kriminalcem, za kojega je njegov otac ustvrdio kako nije bio vjerski angažiran, već da je uživao alkohol i droge.

Bouhlel se u četvrtak navečer, na nacionalni praznik Dana Bastilje provezao u kamionu duž 2-3 km duge šetnice u Nici pokosivši i usmrtivši pritom 84 ljudi prije nego li ga je policija zaustavila ubivši ga. (M.G./Hina)