Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Devet američkih vojnika je ubijeno, a 20 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu auto bombom izvedenom u ponedjeljak u iračkoj pokrajini Diyala, priopćila je američka vojska, a prenosi CNN.


U napadu na patrolnu bazu pješačke postrojbe u Diyali teže je ranjen je i jedan irački civil. Od 20 ranjenih vojnika, 15 ih je nakon medicinske obrade vraćeno na dužnost, a petorica vojnika i civil prebačeni su u bolnicu na daljnje liječenje, navela je u priopćenju američka vojska.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Američki vojnici pozirali s leševima Afganistanaca Slika nije dostupna Za američke vojnike u Iraku 'The Hurt Locker' je prenapuhan

Riječ je o najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu na američke vojnike u Iraku u više od godinu dana, od prosinca 2005. kada je 10 marinaca ubijeno, a 11 ranjeno bombom, dok su se nalazili u ophodnji kraj Fallujaha.

U zasebnom incidentu u Muqtadyi, sjeveroistočno od Bagdada, u eksploziji bombe u ponedjeljak je poginuo jedan američki vojnik.

Nakon novih pogibija, broj američkih vojnika ubijenih u travnju
narastao je na 85, što je najviše od prošloga prosinca kada ih je ubijeno 112.

Najmanje 51 Iračanin je ubijen, a 96 ih ranjeno u sedam drugih bombaških napada: na restoran u Ramadiju, zapadno od Bagdada, na restoran kraj Zelene zone u Bagdadu omiljen među policajcima, na policijsku nadzornu točku izvan Ramadija, ured Kurdske demokratske stranke u Tal Uskufu i sunitsku džamiju u bagdadskoj četvrti Baya'a.

U razmaku od nekoliko sati, u blizini iranskog veleposlanstva u Bagdadu, eksplodirala su dva parkirana automobila, pri čemu nije bilo stradalih.