Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjednici koji se protive namjere bolivijskog predsjednika Eva Moralesa da provede ustavne promjene, napali su jučer policijske postaje i jedan zatvor, oslobodivši pritom 100 zatvorenika i ubivši jednog policajca.


Prosvjedi u gradu Sucre na jugu zemlje izbili su nakon što su saveznici predsjednika Moralesa u ustavotvornoj skupštiti u subotu odobrili prvu verziju novoga ustava, koji se smatra Moralesovim ključnim političkim projektom.

Vezani članci Slika nije dostupna Marinković: 'Morales me želi ubiti' Slika nije dostupna Bolivija će loviti dilere borbenim avionima

Evo Morales, ljevičar i prvi Indijanac na čelu Bolivije, najavio je da će novi ustav omogućiti više političke moći indijanskim stanovnicima.

Desna oporba u ustavotvornoj skupštiti bojkotirala je glasovanje i žestoko kritizirala snage koje su poduprle novi ustav.

Na ulicama Sucrea, prosvjednici su se sučelili s policijom koja je na njih bacila suzavac nakon što su palili automobilske gume.

Prosvjednici su također napali zatvor u Sucreu i potakli pobunu koja je dovela do bijega 100 zatvorenika, javili su lokalni mediji.

Bolivijska državna agencija ABI izvijestila je kako je policija
poslana na ulice sa zadaćom da spriječi provokacije prosvjednika. Isti izvor naveo je da je mnoštvo prosvjednik ubilo jednog policijskog dužnosnika a trojicu ozlijedilo.

Ustavotvorna skupštila podijelila je zemlju i izazvala napetosti
između Moralesa i konzervativne oporbe, koja traži veću autonomiju za pojedine dijelove zemlje te zahtijeva da se sjedište vlade premjesti iz La Paza u Sucre, nominalni glavni grad Bolivije.

La Paz je uporište Moralesovih pristaša.