Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORRELL ZATRAŽIO PUŠTANJE NA SLOBODU

Nastavlja se kaos u Rusiji, uhićen oporbeni političar: ''Ovaj slučaj nije izolirani incident''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istaknuti ruski oporbeni političar Andrej Pivovarov objavio je da je uhićen u zrakoplovu neposredno prije polijetanja za Poljsku, javila je u utorak agencija dpa, dok je europski šef diplomacije Josep Borrell zatražio njegovo puštanje na slobodu.

Policajci su zaustavili zrakoplov u Sankt Petersburgu u ponedjeljak navečer, napisao je Pivovarov na Telegramu.

Tridesetdevetogodišnji kritičar Kremlja navodi da je njegovo uhićenje povezano s bivšom funkcijom čelnika organizacije Otvorena Rusija, koja je kritična prema ruskim vlastima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POČINJE LJETO Pogledajte hoćete li Tijelovo moći provesti na otvorenom i kakav nas vikend očekuje

Pročitajte i ovo Pakiranje suhomesnatih proizvoda Raste potražnja za domaćim proizvodima Proizvodnja domaće hrane trpi, mnogi OPG-ovi nisu izdržali: "Mi ovisimo od restorana i svadbi..."

Pivovarov je optužen zbog uključenosti u "nepoželjnu organizaciju", što je oznaka koju su ruske vlasti prišile Otvorenoj Rusiji prije nekoliko dana, čime je u praksi ta organizacija zabranjena.

Pivovarovu prijeti šest godina zatvora, ako bude osuđen.

Nakon što je Otvorena Rusija, koju podupire oligarh Mihail Hodorkovski, snažni kritičar Kremlja, proglašena "nepoželjnom organizacijom", Pivovarov je objavio da će ju ukinuti.

Činjenica da je, usprkos tome, još uvijek pritvoren, znak je "potpunog bezakonja", kazao je Pivovarov.

Političar je trebao biti prebačen u Krasnodar, smješten oko 1200 kilometara južno od Moskve u utorak, objavila je agencija TASS.

Pročitajte i ovo Prebrojavanje glasačkih listića u Istri - 1 TKO ĆE BITI ŽUPAN? Nakon što je IDS doživio potop u Istri, čeka ih još nekoliko dana strepnje: ''Imali smo dojavu da su glasale osobe koje se nisu niti nalazili u Hrvatskoj''

Pročitajte i ovo Ana Stojić Deban NAKON TOMAŠEVIĆEVE POBJEDE Šefica Holdinga stavit će svoj mandat na raspolaganje i dobiti oko 96.000 kuna otpremnine: ''Smatram to dobrom demokratskom praksom''

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "smjesta i bezuvjetno oslobode gospodina Pivovarova".

"Ovaj slučaj nije izolirani incident već potvrđuje kontinuirani obrazac smanjivanja slobode za civilno društvo, oporbu i kritične glasove, kao i za neovisne medije", poručio je u priopćenju šef europske diplomacije.

Moskovski oporbeni aktivist Dmitrij Gudkov također je uhićen u utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene