Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEHNIČKI PRIOBLEMI?

Sve veći kaos u europskom zračnom prostoru: Rusija blokirala dva leta koja su željela zaobići Bjelorusiju

Aktualno Galerija Zrakoplovna tvrtka Ryanair Zrakoplovna tvrtka Ryanair Foto: DNEVNIK.hr Zrakoplovna tvrtka Airfrance Zrakoplovna tvrtka Airfrance Foto: DNEVNIK.hr Nacionalna zračna luka Minsk Nacionalna zračna luka Minsk Foto: DNEVNIK.hr +0 Aerodrom Galerija 1/4 >>
Pojačava se kaos u europskom zračnom prostoru. Europskim zrakoplovima koji zaobilaze Bjelorusiju otežan je ulazak u Rusiju. Moskva sve opravdava tehničkim poteškoćama.

Rusija je blokirala dva leta europskih zrakoplovnih tvrtki koje su željele zaobići Bjelorusiju. Moskva tvrdi da je riječ o tehničkim problemima i da su moguća kašnjenja na letovima između Europske unije i Rusije zbog velikog broja zahtjeva za promjenom ruta.

''Sve je jednostavno, kad postoji odobren i koordiniran sustav odlaska i dolaska u zemlju. Postoje određene točke gdje zrakoplov ulazi ili napušta zračni prostor svake zemlje. Zrakoplov ne ulazi u zemlju bilo gdje", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Putina.

Europski prijevoznici zaobilaze Bjelorusiju zbog prošlotjednog incidenta kada je putnički zrakoplov na letu između Atene i Vilniusa prisilno spušten u Minsku, a oporbeni aktivist koji je bio u njemu, uhićen. Europska unija također je zatvorila svoj zračni prostor za bjeloruske zrakoplovne tvrtke i razmatra dodatne sankcije.

''Opasnost eskalacije uvijek postoji. Može se dogoditi da cijeli sustav kontrole zračnog prijevoza bude poremećen", komentirao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku.

Na zapadu sumnjaju da je Rusija odobrila akciju Bjelorusije. Moskva opovrgava umiješanost u incident. Bjeloruski predsjednik Lukašenko u Sočiju se sastaje s ruskim predsjednikom Putinom.

''Željezničke komunikacije su otvorene svima koji to žele. Međutim, letovi su ograničeni. Mislim da ćemo postići dogovor s predsjednikom Putinom o tom problemu", izjavio je Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik.

Bjeloruska oporbena čelnica Svjatlana Tihanovskaja koja je od prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora u egzilu, najavila je organizaciju nacionalnog štrajka zbog uhićenja Romana Protaseviča. Slučaj koji na zapadu nazivaju državnom otmicom, istražit će UN-ova Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva. Prvo izvješće se očekuje krajem sljedećeg mjeseca.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene