Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće ljudi okupile su se na paralelnim prosvjedima u Varšavi kako bi izrazili protivljenje ili potporu politici konzervativne koalicijske vlade pod vodstvom stranke Pravo i pravednost.


Sedam tisuća demonstranata, prema podacima policije ili 12.000 prema organizatorima, okupilo se u središtu Varšave na poziv najjače oporbene stranke liberalne Građanske platforme (PO) koja traži prijevremene izbore.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj Dnevni broj novozaraženih veći nego na vrhuncu epidemije u studenom: "Nije isključeno ponovno uvođenje ograničenja" Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Za ulazak u ovu europsku zemlju uskoro ćete morati imati negativan test na koronu: "Na početku smo trećeg vala pandemije"

Konzervativna stranka PiS braće Kaczynski, koja je na vlasti godinu dana, organizirala je skup potpore u centru Varšave, najvećim dijelom kako bi u zaborav stavila surov pad vlastite popularnosti.

To okupljanje podržava katolička Radio Maryja koji već sedam dana poziva svoje slušatelje da brane "domovinu u opasnosti, izloženu napadima liberala i post-komunista". Oko tisuću pristaša PiS-a, prema policiji, već je bilo prisutno oko podne na velikom trgu u centru Varšave.

Nekoliko stotina ljudi, koji su se okupili na poziv ekstremno desne Lige poljskih obitelji - partnera u konzervativnoj vladi uz PiS - također su prosvjedovali u subotu popodne pred sjedištem parlamenta u Varšavi izražavajući na taj način potporu premijeru Jaroslawu Kaczynskom.