Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknuta ubojstvom Khashoggija

Održana prva sjednica: U UN-u počela kampanja čiji je cilj stati na kraj nekažnjavanju napada na novinare

Prosvjednici sa slikama ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP)
Prosvjednici sa slikama ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP) Foto: Afp
Međunarodna novinarska federacija (IFJ) povela je u UN-u kampanju senzibilizacije o nužnosti donošenja "Međunarodne konvencije o sigurnosti i neovisnosti novinara i drugih radnika u medijima" sa željom da se "stane na kraj nekažnjavanju napada na novinare".

Na prvoj sjednici održanoj u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda sudjelovalo je petnaestak zemalja, među kojima su Rusija, Pakistan, Peru, Italija i Tunis, rekao je za agenciju France Presse glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger. Njegova organizacija sa sjedištem u Bruxellesu zastupa 600.000 novinara iz 134 zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael? Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu"

Izravan povod za kampanju koja je odavno bila planirana je slučaj saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je 2. listopada ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Velik broj novinara je svakodnevno izložen progonu, ranjavanju i ubojstvu. Nakon ubojstva Khashoggija i 82 novinara koji su lani izgubili život, više ne možemo čekati prekriženih ruku dok je tek svaki deseti slučaj predmet istrage, ističu organizatori kampanje.

Buduća konvencija treba objediniti postojeće, ali razbacane međunarodne dokumente i dopuniti ih, dodaje Bellanger.

"Žrtvama ćemo najbolje odati počast tako da se neumorno zalažemo kako bismo stali na kraj nekažnjavanju koje predugo vlada u novinarstvu", ističe glavni tajnik IFJ-a.

Cilj kampanje je potaknuti neke zemlje da iznesu to pitanje na UN-ovoj Općoj skupštini koja jedina može potaknuti proces koji bi doveo do prihvaćanja međunarodne konvencije. Ta procedura može potrajati nekoliko godina.

Tekst konvencije imao bi 22 članka koja bi sadržavala obvezu zaštite novinara, poštovanja slobode govora i progona počinitelja napada na medijske radnike. Predviđa i osnivanje 15-članog odbora koji će nadzirati poštovanje konvencije. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene