Prosvjednici sa slikama ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP)
Prosvjednici sa slikama ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP) Foto: Afp

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) povela je u UN-u kampanju senzibilizacije o nužnosti donošenja "Međunarodne konvencije o sigurnosti i neovisnosti novinara i drugih radnika u medijima" sa željom da se "stane na kraj nekažnjavanju napada na novinare".


Na prvoj sjednici održanoj u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda sudjelovalo je petnaestak zemalja, među kojima su Rusija, Pakistan, Peru, Italija i Tunis, rekao je za agenciju France Presse glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger. Njegova organizacija sa sjedištem u Bruxellesu zastupa 600.000 novinara iz 134 zemlje.

Vezani članci Marija Miholjek i Saša Kopljar VIDEO/FOTO Dnevnik Nove TV posljednji put u starom izdanju: Od danas novi studio i novi termin od 19 sati! Andrej Plenković u UN-u Plenković na Općoj skupštini UN-a: "Hrvatska zna što znači biti pod napadom. Upravo zbog našeg iskustva odmah smo izrazili solidarnost s Ukrajinom"

Izravan povod za kampanju koja je odavno bila planirana je slučaj saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je 2. listopada ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Velik broj novinara je svakodnevno izložen progonu, ranjavanju i ubojstvu. Nakon ubojstva Khashoggija i 82 novinara koji su lani izgubili život, više ne možemo čekati prekriženih ruku dok je tek svaki deseti slučaj predmet istrage, ističu organizatori kampanje.

Buduća konvencija treba objediniti postojeće, ali razbacane međunarodne dokumente i dopuniti ih, dodaje Bellanger.

"Žrtvama ćemo najbolje odati počast tako da se neumorno zalažemo kako bismo stali na kraj nekažnjavanju koje predugo vlada u novinarstvu", ističe glavni tajnik IFJ-a.

Cilj kampanje je potaknuti neke zemlje da iznesu to pitanje na UN-ovoj Općoj skupštini koja jedina može potaknuti proces koji bi doveo do prihvaćanja međunarodne konvencije. Ta procedura može potrajati nekoliko godina.

Tekst konvencije imao bi 22 članka koja bi sadržavala obvezu zaštite novinara, poštovanja slobode govora i progona počinitelja napada na medijske radnike. Predviđa i osnivanje 15-članog odbora koji će nadzirati poštovanje konvencije. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju