Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U tijeku evakuacija New Orleansa zbog dolaska uragana Gustav, bježe i turisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Gustav u subotu je ojačao u oluju III. kategorije krećući se preko toplih karipskih voda prema zapadu Kube, objavio je američki Nacionalni centar za uragane, dok televizijske postaje izvješćuju o početku evakuacije u New Orlenasu, gdje se očekuje dolazak Gustava zapadno od grada.

Oko 6 sati ujutro, po istočnoameričkom vremenu, Gustav je prešao brzinu vjetra od 185 km na sat, što ga svrstava u III. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija snage uragana, navodi NHC u Miamiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Amerika čeka 'oluju stoljeća', traje evakuacija New Orleansa Slika nije dostupna New Orleansu prijeti evakuacija zbog tropske oluje Gustav

Oluja koja je do sada ostavila najmanje 78 žrtava na Karibima, kreće se prema obalama Luoisiane gdje se nalazi veliki broj naftnih i plinskih platformi, a obalu trebala zahvatiti zapadno od New Orleansa.

Iako se dugoročno planiranje oluja često zna pokazati pogrešnim, u NHC-u su u petak najavili da bi Gustav u idućih 48 sati mogao dostići IV. kategoriju.

U New Orleansu, koji je prije tri godine poharao katastrofalni uragan Katrina, poplavivši 80 posto grada i odnijevši gotovo 1.500 života, u subotu ujutro traje evekuacija stanovništva prema prihvatnim centrima na sjeveru Louisiane i prema okolnom saveznim državama.

Predsjednik George W. Bush u petak je proglasio stanje elementarne nepogode u Louisiani, što omogućuje pružanje savezne pomoći.

Američke TV mreže objavljuju snimke iz New Orleanse gdje su autoceste koje vode iz grada prema sjeveru otvorene u jednom smjeru i na njima je gust promet. Osim automobilima, stanovnici se evakuiraju pripremljenim autobusima i vlakovima Amtrack.

Američki inžinjerijski korpus, koji održava nasipe, kanale, ustave i druge priobalne instalacije, upozorava da bi uragan mogao podići razinu voda uz obale Meksičkog zaljeva za 4,5 do 9 metara, te najavljuje da bi osim u Louisiani evakuacija u subotu mogla početi u još tri obalne države.

"Ova oluja ima potencijal da postane vrlo opasna. Vjetar je jednostavo strahovit", upozorio je Bill Irwin, direktor programa u Inžinjerijskom korpusu.

Pred uraganom Gustavom sa zapada Kube evakuirano 1.200 turista

Oko 1.200 stranih turista evakuirano je sa zapada Kube kojem prijeti uragan Gustav koji je u međuvremenu ojačao u oluju četvrte kategorije, izjavio je kubanski ministar turizma Manuel Marrero, a prenose kubanski mediji.

Turisti su se nalazili u ljetovalištu Cayo Largo del Sur, blizu Otoka mladosti za kojeg se pretpostavlja da će ga tijekom subote zahvatiti uragan Gustav. Turisti su prebačeni u turističko odredište Varadero, 150 km istočno do Havane, rekao je ministar.

Središte uragana se u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu nalazilo oko 45 km jugoistočno od otoka Mladosti, na zapadu Kube, i 158 km od južne obale pokrajine Havane, s vjetrovima koji su u nekoliko sati sa 185 km/h pojačali na 220 km/h, prema kubanskom meteorološkom institutu. Time je prerastao u oluju četvrte kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija snage.

Gustav je dosad na Karibima usmrtio 80 ljudi. U New Orleansu, koji je prije tri godine poharao katastrofalni uragan Katrina, poplavivši 80 posto grada i odnijevši gotovo 1.500 života, u subotu ujutro počeo je odlazak stanovništva prema prihvatnim centrima na sjeveru Louisiane i prema okolnom saveznim državama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene