Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U više priobalnih okruga američke savezne države Teksas, u srijedu su lokalne vlasti naredile evakuaciju stanovništva, uoči dolaska uragana Ike, koji bi obalu trebao zahvatiti u subotu kao razorna oluja IV. kategorije, upozorili su meteorolozi.


U srijedu se Ike nalazio 1.550 km istočno od Bronwnsvillea u Teksasu i oko 590 km jugozapadno od ušća rijeke Mississippi, s vjetrovima snage oko 160 km/h što ga svrstava u oluju II. kategorije, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju (NHC).

Vezani članci Austrijska policija Neočekivan rasplet drame na aerodromu u Beču: ''Stvorila se niotkuda u roza papučama'' Aerodrom u Kabulu Nakon napada talibana Britanija prekida evakuaciju civila iz Afganistana: "Imamo čistu savjest"

Centar prognozira da će Ike vjerojatno u subotu ujutro pogoditi obalu Teksasa, između gradova Galvestona i Brownsvilla, kao velika oluja s vjetrovima snage oko 210 km/h. Oko 15.000 stanovnika u srijedu je napustilo okrug Brazoria, kojem pripada dio grada Galvestona, gdje se očekuje da će uragan podići razinu vode oko dva metra i poplaviti veliko područje.

Predsjednik George W. Bush proglasio je izvanredno stanje za Teksas, što omogućuje toj državi da koristi više saveznih fondova u pripremama za oluju.

Guverner Teksasa Rick Parry stavio je u pripravnost 7.500 pripadnika Nacionalne garde, 1350 autobusa i stotine ambulantnih vozila.

Ike je u utorak završio svoj trodnevni razorni pohod nad Kubom, gdje je uništio i poplavio na tisuće kuća, no zahvaljujući evakuacijama stanovnika, zabilježene su samo četiri ljudske žrtve, objavile su tamošnje vlasti.