Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Od studenog do danas u Srbiji je dijagnosticirano 13 slučajeva zaraze ospicama zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije u kojem radi oko 7000 zaposlenika, pišu srpski mediji.


Prema informacijama iz samog SCS-a nekolicina oboljenih već je izliječena i vratili su se na posao, dok su ostali pod nadzorom liječnika i odgovarajućom terapijom i boljeg su općeg stanja.

Većina oboljelih nije ili je nepotpuno cijepljena protiv ospica. Među oboljelima ima liječnika, medicinskih sestara, laboratorijskih i rendgenskih tehničara i pomoćnog osoblja.

U KCS-u navode da su poduzete sve standardne mjere prevencije i da se zbog njihove primjene osnovano pretpostavlja da su se oboljeli zarazili izvan KCS-a. 

Dodaje se i da među 35 oboljelih od ospica koji su hospitalizirani na Klinici zа infektivne bolesti KCS-a nema registriranih zdravstvenih radnika. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", od listopada do danas u Srbiji i općinama sa srpskom većinom na Kosovu registrirano je 1060 slučаjevа zaraze ospicama. U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 500 slučajeva ospica.