Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić prekinuo je tek započetu sjednicu parlamenta zbog toga što srbijanska vlada još nije dostavila mišljenje o prijedlogu rezolucije Srpske radikalne stranke koja uvjetuje nastavak pregovora s Europskom unijom potvrdom suvereniteta Srbije i na Kosovu.


Prema prijedlogu rezolucije, parlament će pozvati Europsku uniju da 'jasno i nedvosmisleno' potvrdi cjelovitost državnog teritorija Srbije, kao uvjet za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije EU, te se navodi da će 'Srbija pregovarati o prijemu u članstvo EU ako EU ispuni ovaj, najmanji mogući, zahtjev države Srbije'.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna

Na samom početku redovnog proljetnog zasjedanja prihvaćen je dnevni red na kojem je, kao prva točka za raspravu, bila uvrštena ova rezolucija. Za taj prijedlog svoj glas su dali zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, te Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, dok su protiv bili - ili nisu glasovali - zastupnici Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i stranke manjina.

Dok je stranka premijera Koštunice najavila u utorak da podržava radikalski prijedlog rezolucije, Koštuničini koalicijski partneri u vladajućoj koaliciji - DS i G17 Plus- ocijenili su da je ta rezolucija štetna za Srbiju, ali i odnose u vladajućoj koaliciji.

U utorak navečer je i predsjednik Srbije Boris Tadić, u izjavi agenciji Fonet, kazao je da se ta rezolucija ne bavi očuvanjem integriteta Srbije i ne koristi obrani Kosova, već ima za cilj da Srbija više ne pregovara o budućem članstvu u EU.

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je za Radio B92 da je podrška Koštuničine stranke prijedlogu rezolucije radikala pokušaj formiranja nove većine u parlamentu.

'Mi u ovome trenutku već imamo jednu novu realnost, a to je najava u javnosti da bi i DSS i SPS mogle podržati prijedlog koji je podnijela SRS, koji ni na koji način nije usuglašavan s ostalim strankama, pogotovo ne u vladajućoj koaliciji. Očito je ovo pokušaj formiranja nove većine u parlamentu, a potpuno je neodrživo da jedna većina postoji kad je u pitanju vlada, a da druga većina postoji kad je u pitanju parlament, to je nemoguće', ocijenio je predsednik parlamenta.

Dosadašnju parlamentarnu većinu u parlamentu činili su DS, DSS i NS i G17 Plus, a većinu ministara u vladi imaju DS i G17 Plus.

Iz prvog prijedloga rezolucije, koji su usuglasile SRS, DSS i SPS i koji se sad zove 'Rezolucija Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti teritorijalnog integriteta Republike Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama', izbačen je dodatak '"posebno s EU'.

U prijedlogu se, među ostalim, osuđuje 'protupravna odluka EU' o slanju misije Eulex na Kosovo, poziva EU da tu odluku povuče, kao i zemlje koje su priznale neovisno Kosovo da tu odluku ponište, te se navodi da samo 'cjelovita Srbija u njenim međunarodno priznatim granicama može, hoće i želi sudjelovati u europskim integracijama'.

Prema neslužbenim najavama iz srbijanskog parlamenta, prekinuto zasjedanje Skupštine Srbije moglo bi biti nastavljeno najranije u petak, ako srbijanska Vlada, na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak, donese i dostavi mišljenje o tom prijedlogu.