Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen u Hrvatskoj

U SAD-u uhićen ratni zločinac iz Krajine: Jugoslav je u Petrinji čovjeku odsjekao ruku jer se rukovao s Tuđmanom

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Američke vlasti u četvrtak su uhitile Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, jer je lagao američkoj imigracijskoj službi, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa.

Jugoslav Vidić emigrirao je u Sjedinjene Države 1999. i odmah se prijavio za državljanstvo. Ono mu je 2005. i odobreno, ali samo zato što je u svojoj prijavi lagao.

Prema optužnici, u molbi za dozvolu o stalnom boravku Vidić je rekao kako je u vojsci bio samo tijekom služenja obaveznog vojnog roka od 1988. do 1989. Također je rekao da nikad nije optuživan za kršenje zakona. Međutim, u Hrvatskoj je 1998. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji početkom rata.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nestali - 10 PRIČA PROVJERENOG Nade da su živi odavno nema. Žele ih samo dostojno pokopati i s njima se oprostiti: "Oni koji šute, a znaju, to je najteže!"

Vidić je proglašen krivim što je 16. rujna 1991. u krugu Mesne industrije Gavrilović kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, s većim brojem neidentificiranih osoba sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju djelatnika tvornice. Nakon toga iz grupe radnika izdvojio je Stjepana Komesa, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici Documente.

Bijesan na njega što se rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom kad je on bio u posjetu Petrinji, oštrim mu je željeznim predmetom tu ruku odsjekao. Komesa nikad nitko više nije vidio, a naposljetku se ispostavilo da je zbog povrede i nepružanja odgovarajuće medicinske pomoći Komes ubrzo nakon toga preminuo. Tijelo mu je ekshumirano iz masovne grobnice.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš OPET NA SUDU Glavaš predao podnesak s kaznenom prijavom protiv bivših i sadašnjih državnih odvjetnika te tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža"

U SAD-u ga se sada tereti za tri točke - laganje policijskim službenicima na ispitivanju 2017., pribavljanje zelene karte lažnim izjavama i davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalna kazna od pet godina zatvora za drugu.

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenosi medij iz Ohija. Tužitelj Jerome Teresinski tijekom saslušanja je rekao da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće saslušanje je 2. veljače.

"On je ratni zločinac i lagao je FBI-u o tome. Vjerujemo da bi pobjegao kad bi ga pustili s jamčevinom", rekao je Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Vidić je u SAD-u prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesnici. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, piše Cleveland Times.

Kasnije je otvorio tvrtku Jugo's Inc u Ohiu koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. otkrile su da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene