Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže pet otpremnina

Agonija zaboravljenih radnica Orljave: "Morat ću živjeti od milosti obitelji", "Ne znamo što oni misle i što se čeka"

Aktualno Galerija Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 3 Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 1 Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vesna Kraljević, bivša radnice Orljave Vesna Kraljević, bivša radnice Orljave Foto: DNEVNIK.hr +2 Lucija Čičković, bivša radnica Orljave Galerija 1/7 >>
Osim spore obnove, bivši ministri Horvat i Paladina svojem su nasljedniku ostavili i problem Orljava. Ministar Bačić treći je koji u rukama drži sudbinu 172 radnice nekad velike požeške tekstilne tvrtke. Tvrtka je u stečaju od srpnja 2021., a do danas im još nije isplaćeno pet otpremnina.

"Ja se do kraja nisam detaljno upoznao s tim jer nisam to sve skupa dovoljno dobro proučio, vidjet ćemo."

Tako je ministar Bačić danas odgovorio na pitanje o Orljavi, tvrtki koja je u stečaju više od godinu dana i čije radnice još čekaju isplatu pet otpremnina.

Anica Jerković, bivša radnica tekstilne kompanije, gubi strpljenje: "Ne znamo što oni misle i što se čeka."

Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 Anica Jerković, bivša radnica Orljave Foto: DNEVNIK.hr

Isto su pitale prije više od mjesec dana na Markovu trgu. Tada im je rečeno - bit će rješenje krajem siječnja. Sada je tu novi ministar, a problemi stari.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnica Orljave - 2 Od prošle godine u stečaju Jad, bijeda i sramota. Sve to osjećaju ogorčene radnice Orljave koje su bez novca, a država ih zavlači: "Osjećaš se jadno"

"Upoznat je on jako dobro s tim, neka je on sada tek došao. Ministri se stalno mijenjaju, zadnji put je bio Paladina, sad je Bačić, tko će biti sljedeći? Pa, dokle više tako, da se igramo mačke i miša?" pita se Jerković.

Zakonskih mogućnosti u ovom trenutku nema, poručio je Bačić i dodao da se čekaju zakonske izmjene koje se tiču podmirivanja tražbina zaposlenika.

"Postoji još jedna mogućnost preko državnih nekretnina, ali moram to detaljno proučiti. Da je to bilo jednostavno, vjerojatno ne bi bilo još na stolu, pa ćemo pričekati i izaći s prijedlogom rješenja", rekao je Bačić

Dok čekaju, bivše radnice Orljave posla nemaju. Većina ih je tamo radila više od tri desetljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VLASNIŠTVU DRŽAVE Zaboravljene radnice Orljave na Markovu trgu: "Ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile"

"32 godine, sada imam 50 i nešto godina. Nemam više pravo ni na naknadu s biroa ni ništa, a u mirovinu mogu sa 65 godina. Eto, znači, 15 godina trebam živjeti od milosti svoje obitelji", ispričala je za Dnevnik Nove TV Lucija Čičković, bivša radnica Orljave.

Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 Lucija Čičković, bivša radnica Orljave Foto: DNEVNIK.hr

Nekoć su proizvodile dvije tisuće košulja tjedno za njemačkog partera, a danas jedva preživljavaju. I zato najavljuju nove prosvjede.

"Mi ponovno idemo na Markov Trg, ne odlazimo dok se ne nađe rješenje! To poručujemo svima", rekla je Jerković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene