Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 160.000 osoba potpisalo je peticiju kojom traže ostavku ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je slabo plaćenim nastavnicima savjetovao da odu raditi drugdje, dok traje gospodarska kriza, manje od mjesesc i pol prije parlamentarnih izbora.


Više od 160.000 osoba je u petak potpisalo peticiju kojom traže ostavku ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je slabo plaćenim nastavnicima savjetovao da odu raditi drugdje, dok traje gospodarska kriza, manje od mjesesc i pol prije parlamentarnih izbora.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajinski šef sigurnosti: 'Ne bih se čudio da je Rusija upletena'; Medvedev: 'On je idiot' Slika nije dostupna Ruski premijer: 'Bilo kakve kopnene akcije izazvat će dugi i potpuni rat'

"Vladu bi trebao voditi kompetentan, pošten i obrazovan čovjek. Danas to nije slučaj", pisalo je na stranici online peticija Change. org gdje je u četvrtak pokrenuta.

U utorak je premijer i bivši predsjednik (2008-2012) na konferenciji nastavnika rekao da je podučavanje poziv i ukoliko žele zarađivati novac, da studiraju nešto drugo i zarađuju više.

Prosječna plaća profesora u školama u Rusiji 2016. iznosi 32.000 rublji (440 eura), prenosi ruska statistička agencija Rosstat, a taj podatak skriva jake neujednačenosti prema regijama. Nakon pada cijena nafte i zapadnih sankcija pala je kupovna moć stanovništva. Predsjednik Vladimir Putin je obećao povećati standard po povratku u Kremlj 2012., ali vlada ne povisuje plaće prema rastu inflacije.

Izjave premijera mjesec i pol prije parlamentarnih izbora 18. rujna su izazvale ogorčene reakcije na društvenim mrežama i u ruskom tisku. "Profesori ne trebaju biti dragovoljci", piše neovisni list Novaja Gazeta i dodaje da cinizam ne može biti temelj unutrašnje politike vlade.

Glasnogovornik Kremlja Dmitr Peskov je u četrvtak ocijenio da peticija ne zaslužuje nikakvu reakciju. (Hina)