Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U novim sukobima policije i prosvjednika 10 uhićenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Budimpešti su se u ponedjeljak prosvjednici koji su demonstrirali protiv aktualne mađarske vlade sukobili s pripadnicima policije za vrijeme obilježavanja pedesete godišnjice pobune mađarskog naroda 1956. protiv sovjetske dominacije, prenose agencije.

Državna novinska agencija MTI izvijestila je o deset uhićenih te o nekoliko desetaka pretučenih prosvjednika ispred zgrade mađarskog parlamenta, mjesta službene proslave obljetnice kojoj su prisustvovali najviši državni dužnosnici i više od pedeset visokih stranih gostiju.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Budimpešti - 1 Nekoliko ih dobilo otkaz Tisuće prosvjednika na ulicama Budimpešte, učiteljima podršku dali roditelji i učenici: "Nemojte ih otpustiti" Slika nije dostupna Drama u Budimpešti Požar u bolnici: Jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene. Ostali pacijenti premješteni

Prosvjednici, koji već nekoliko dana kampiraju pred zgradom
parlamenta u ponedjeljak su odande potjerani, zbog službenog održavanja obljetnice. Oni smatraju da izjave premijera Ferenca Gyurcsanyja koji je nedavno rekao kako je lagao o nekim stvarima da bi pobijedio na travanjskim izborima predstavljaju izdaju ideala iz 1956.

Oko 3.000 okupljenih na Korvinovu trgu, gdje se prije pedeset godina okupilo više desetaka tisuća prosvjednika, izvikivalo je "'56., '56. i izdajnici". "Ovdje sam jer mislim da se moramo boriti protiv ove vlade, moramo je uništiti", rekao je 76-godišnji Laszlo Toth, kojega je s 19 godina uhitila i privela tadašnja tajna policija. "Sve sam priznao samo da me prestanu tući i mučiti. Danas sam ovdje radi mladih generacija", rekao je.

Oko 2.600 Mađara poginulo je boreći se u redovima sovjetskih vojnih snaga, a više od 200 ih je pogubljeno zbog sudjelovanja u pobuni. Oko 200.000 uspjelo je pobjeći iz zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene