Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 32 ljudi izgubilo je život, a deseci su ozlijeđeni u napadu automobilom bombom u ponedjeljak na vrlo prometnom trgu u bagdadskoj četvrti Sadr Cityju, objavili su policijski i liječnički izvori, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.


Velik dio žrtava su dnevni radnici koji su čekali poslove na križanju u Sadr Cityju, većinski šijitskoj četvrti na sjeveroistoku Bagdada, čestoj meti terorističkih napada.

Vezani članci Slika nije dostupna Teroristički napad u Bagdadu: Četiri osobe poginule, 15 ozlijeđenih Francuski specijalci (Foto: AFP) Francuska policija pronašala bilješke marokanskog napadača u kojima aludira na Islamsku državu

Prema zapovjedniku policije, najmanje 32 osobe su poginule u eksploziji, a 61 je ozlijeđeno.

U subotu je u eksploziji triju bombi na prometnom trgovačkom području u središnjem Bagdadu poginulo najmanje 27 osoba, a u napadu na grad Nadžaf je u nedjelju poginulo sedam policajaca.

Odgovornost za današnji napad preuzela je Islamska država u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici novinske agencije Amak, bliske militantima.

IS kaže da mu je meta bilo okupljanje šijitskih muslimana.

Kalifat Islamske države koji je proglašen 2014. sve više gubi na snazi, a njegovi borci brane Mosul, posljednje uporište u Iraku.

Promatrači su izrazili zabrinutost da bi se ta teroristička skupina mogla okrenuti napadima na civilne mete u iračkim gradovima nakon što doživi poraz na bojnom polju.

Ponovno osvajanje Mosula, ocjenjuju analitičari, vjerojatno bi značilo kraj kalifata, ali militanti bi i dalje bili sposobni boriti se gerilskim načinom u Iraku, te napadima na zapadu.

Otkad je počela ofenziva na Mosul 17. listopada, elitne režimske snage ponovno su osvojile četvrtinu grada. (Hina)