Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHITILA GA SIPA

U Mostaru uhićen Vinko Martinović Štela, Hrvatska je za njim raspisala tjeralicu zbog ubojstva

U Mostaru je danas uhićen Vinko Martinović Štela za kojim je bila raspisana tjeralica zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru uhitili Vinka Martinovića Štelu za kojim je bila raspisana tjeralica iz Hrvatske zbog ubojstva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbacio krivnju Štela se brani transkriptima razgovora Franje Tuđmana s bliskim suradnicima Slika nije dostupna Za njim raspisana tjeralica Uhićen Vinko Martinović Štela na ulazu u BiH

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu tjeralicu, a Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

Prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je na 10 godina kaznu haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru. Nakon što je prvo dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo se žalilo i tražilo strožu kaznu.

Nakon četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Međutim, protiv njega je tada na snazi međunarodna tjeralica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubojstvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić na sedam godina. Uoči čitanja presude Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime.

Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubojstvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu koju je odslužio, piše Klix.ba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene