Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacio krivnju

Štela se brani transkriptima razgovora Franje Tuđmana s bliskim suradnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinko Martinović zvan Štela, haaški osuđenik koji je nakon odslužene dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne početkom ove godine pušten iz talijanskog zatvora, očitovao se na zagrebačkome Županijskom sudu da nije kriv za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996.

Vinko Martinović zvan Štela je zbog ubojstva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. dvije godine poslije bio nepravomoćno osuđen na osam godina, a njegovi branitelji najavili su da će optužbu pobiti transkriptima razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana s bliskim suradnicima.

Pročitajte i ovo Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava - 3 BRANKO ŠERIĆ Odvjetnik Filipa Zavadlava o strategiji obrane na suđenju za trostruko ubojstvo: "Imamo tri strateška pravca, jedan je motivacija" Slika nije dostupna Slučaj trostrukog ubojstva Ostaje u Splitu: Sud odbacio prijedlog odvjetnika da se istraga protiv Filipa Zavadlava prebaci dalje

"Osjećam se ponižen i uvrijeđen, ja i moja obitelj, jer ovo je teror hrvatskih vlasti nada mnom", izjavio je 49-godišnji Martinović odgovarajući na pitanje suca Tomislava Jureše osjeća li se krivim, nakon čega je u zapisnik uneseno da odbacuje krivnju.

>> Vinka Martinovića Štelu čeka ponovno suđenje za ubojstvo žene u Mostaru

Tereti ga se za tzv. obično ubojstvo

Martinoviću se ponovno sudi jer je Vrhovni sud samo pet dana prije njegova izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo osuđuju presudu zagrebačkoga Županijskog suda. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izmijenilo je optužnicu pa Martinovića sada tereti za tzv. obično ubojstvo, a ne kao prije da je zločin počinio iz koristoljublja, to jest da je 47-godišnju ženu ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

Njegovi branitelji najavili su danas da će optužbu pobijati novim dokazom, a riječ je o transkriptima razgovora u uredu pokojnoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz ožujka 1997. na kojemu su bili i tadašnji ministri obrane i unutarnjih poslova Gojko Šušak i Ivan Penić, predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić i šef HIS-a Miroslav Tuđman. Obrana je transkripte dobila tek prošle godine, pošto je vlada Jadranke Kosor skinula oznaku tajnosti.

Jedan od Martinovićevih branitelja Ivan Stanić ustvrdio je kako transkripti dokazuju da je Martinović žrtva "političko-obavještajne igre" radi njegova izručenja Haagu. Po njegovim riječima, "na sastanku je dogovoreno da se Martinovića uz pomoć policija i tajnih službi Hrvatske i BiH uhiti pod svaku cijenu i iz bilo kojeg razloga kako bi se poštovao dogovor s Haaškim sudom o izručenju".

"Iz razgovora je razvidno da protiv Martinovića nisu ništa imali ni u Hrvatskoj ni u BiH", rekao je Stanić, ističući kako je njegov branjenik na kraju uhićen samo na temelju iskaza svjedoka Đine Zekana, koji je nekoliko puta mijenjao iskaz pa je tako u istrazi izjavio da je očevidac ubojstva, a na prvom je suđenju tvrdio kako je mostarska policija "sve smislila" i prisilila ga da lažno tereti optužene pa je odbio svjedočiti. Donoseći prvostupanjsku presudu, sud je kao vjerodostojan prihvatio njegov iskaz iz istrage i zaključio da je u sudnici odbio svjedočiti zbog prijetnji optuženih, o kojima je i sam Zekan govorio u istrazi.

Sudsko vijeće odlučilo je da će se u nastavku suđenja čitati navedeni transkripti te kao svjedoci ispitati Zekan i Dragan Raspudić zvan Guja, koji je zbog ubojstva Jasmine Đukić odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Branko Šerić, Martinovićev drugi odvjetnik koji ga je branio i na Haaškome sudu, istaknuo je da spomenute transkripte obrani nisu željeli dati ni u Haagu ni bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Sudsko vijeće odbilo je danas zahtjev obrane za puštanje Martinovića iz pritvora. No, izvanraspravno vijeće o pritvoru svakako mora odlučivati do 29. srpnja jer mu tada istječe pritvor po prošlom rješenju o produljenju. Obrana smatra da najkasnije tog dana optuženi mora biti pušten na slobodu jer, kako tvrdi, tada ističe maksimalni rok pritvora.

Martinovića se tereti da se s Raspudićem i Krešom Vladićem, koji se prije zvao Azer Kajan, dogovorio da će ubiti Jasminu Đukić kojoj su 7. ožujka 1996. navečer pokucali na vrata. Pošto ih je pustila unutra, Martinović ju je navodno uhvatio za kosu i vrat i odvukao u dnevnu sobu, gdje ju je Raspudić hicem iz pištolja ranio u trbuh. Po optužnici, Martinović je nakon toga od Raspudića uzeo pištolj i ispalio joj dva hica u prsa i rame, a vidjevši da je još živa, naredio je Vladiću da joj puca u glavu, što je on s dva hica iz strojnice i učinio.

Iznoseći osobne podatke, Martinović je rekao kako nema nikakav čin niti je odlikovan u ratu tijekom kojega je od 1991. do 1995. bio pripadnik nekoliko postojba, od HOS-a do Kažnjeničke bojne Hrvatskoga vijeća obrane kojom je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, s kojim je osuđen na Haaškome sudu zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. Martinović je osuđen na 18 godina zatvora, a Naletilić na 20 godina. Obojica su 2008. poslani u Italiju na odsluženje kazne.

Martinović je početkom ove godine pušten na slobodu, a sredinom ožujka uhićen je na graničnome prijalazu Malom Prologu pri pokušaju ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Suđenje će se nastaviti 7. rujna.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene