Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak od ukupno 16.305 "izbrisanih neslovenaca" koje su slovenske vlasti bez pravne osnove još 1992. godine izbacile iz državnog registra stalnog stanovništva, čime su ostali bez prava na boravak, rad i socijalnu zaštitu, okupilo se u četvrtak u Ljubljani, u organizaciji više nevladinih udruga, na mirnim demonstracijama kojima su upozorili na svoj položaj.


Nakon okupljanja kod Prešernova spomenika prosvjedovali su ispred zgrade vlade i parlamenta. Kako je izjavio predsjednik civilne inicijative "Izbrisani" Aleksandar Todorović, oštećeni građani i nevladine organizacije već šestu godinu za redom jednotjednim mirnim manifestacijama upozoravaju na svoj neriješen položaj koji će sudeći po blokadi tog pitanja i dalje ostati neriješen.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji znatan porast novozaraženih: Trećina pozitivnih više u odnosu na prošli tjedan Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija mijenja mjere na granici, doznajte što će po novome trebati ispunjavati za ulazak u zemlju čak i ako ste samo u tranzitu

Sadašnja vlada desnog centra predložila je ustavni zakon o "selektivnom" vraćanju slovenskog domicila za "izbrisane" neslovence, no na to ne pristaju oporbene stranke koje smatraju da je problem potrebno riješiti kolektivno za cijelu skupinu kojoj su godinama kršena ljudska prava.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u svijetu već niz godina upozoravaju da je riječ o skupini kojoj se krše ljudska prava, te da je potrebno uvažiti dvije presude slovenskog Ustavnog suda koji je njihovo brisanje iz registra stalnog stanovništva proglasio nezakonitim.

Stranka sadašnjeg premijera Janeza Janše blokirana je u rješenju tog pitanja jer se prije pet godina suprotstavila zakonu o vraćanju statusa "izbrisanima" i organizirala referendum na kojemu je većina Slovenaca bila protiv toga da se "izbrisanima" priznaju njihova nekadašnja prava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju