Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napustio službu

Bivši špijun otkriva: "Ruska prijetnja u Europi je na najvišoj razini"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ferenc Katrein, bivši mađarski špijun otkriva koliko je stvarna ruska prijetnja u Europi.

Tajni agenti i djelatnici protuobavještajnih službi rijetko daju intervjue, pogotovo pod svojim pravim imenom. Ipak, Ferenc Katrein, bivši mađarski špijun koji je za protuobavještajnu agenciju radio 13 godina dao je eksluzivan intervju mađarskom portalu index.hu.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava

2013. godine, Katrein je dao ostavku zbog neslaganja s vodstvom agencije te od tada živi u inozemstvu.

U nastavku pročitajte najzanimljivije dijelove intervjua:

Što nam možete reći o svojoj karijeri?

Radio sam za mađarsku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NBH) i za Ured za zaštitu Ustava (AH) u razdoblju od 2000. do 2013. Specijalizirao sam se za područja ekstremizma, međunarodni terorizam i kontrašpijunažu. Dogurao sam do pozicije voditelja operacija, a kasnije bio i savjetnik generalnog direktora. Tretutno kao civil boravim u inozemstvu.

Je li vaša obitelj znala čime se bavite?

Najbliži članovi moje obitelji znali su gdje radim, ali nisu znali što točno podrazumijeva moj posao te zašto sam često bio na putu. Ovaj intervju će ih vjerojatno iznenaditi.

Zašto ste napustili službu?

Osjećao sam kako se profesionalne vrijednosti i principi koje sam slijedio više ne ispunjavaju.

Imate li saznanja o pojedincima koji su se specijalizirali za špijunažu ruskih tajnih službi?

Rotiranje pojedinaca koji se time bave je posebno opasno.

Osjećate li kako se politička klima prema Rusiji promijenila te da je rad službi opstruiran na političkoj razini?

Da. Nismo smjeli provoditi aktivne operacije koje su bile neophodne zbog profesionalnih razloga, a međunarodna suradnja bila je manje intenzivna nego proteklih godina. Ipak, moram naglasiti da je sada stiglo novo vodstvo o kojem ne možemo pričati. Trenutni generalni direktor zbog svoje dobi ne može imati veze s Rusijom.

Na ljestvici od 1 do 10 kako ocjenjujete rusku prijetnju u Europi?

Devet od deset, najviša razina.

Imate li ideju koliko se ruskih agenata trenutno nalazi u Mađarskoj? Bivši premijer Ferenc Gyurcsány nedavno je rekao kako bi ih moglo biti između 600 i 800.

Izraz "agent" je profesionalno netočan. Ako govorimo u broju obavještajnih časnika, ta je brojka pretjerana. Ipak, ako računamo cjelokupnu mrežu zaposlenika ruske obavještajne službe, uključujući i "mračne" obavještajce, ta bi brojka mogla biti realna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene