Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Nimalo laka vremena

TUROBNA I TEŠKA BLISKA BUDUĆNOST Evo što nas sve čeka u idućih 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rizik od sukoba između i unutar država će se u idućih pet godina povećati do razine koja nije viđena od Hladnog rata.

Globalni rast slabi, poredak nakon Drugog svjetskog rata se urušava, a antiglobalizacija podgrijava nacionalizme, navodi se u ponedjeljak u izvješću američke obavještajne službe.

Pročitajte i ovo Armenci prosvjeduju u Erevanu Azerbajdžan pokrenuo ofenzivu U borbama u Gorskom Karabahu poginulo 25 ljudi, Armenci traže ostavku premijera Izbjeglice Polarizirani svijet Najveći godišnji skok prisilnog raseljavanja u povijesti, UN krivi posebni "paket": "Postoje pitanja koja zabrinjavaju"

"Spomenute tendencije će se približavati jedna drugoj tempom bez presedana i učiniti vladanje i suradnju težom te će promijeniti prirodu moći - radikalno mijenjajući globalnu sliku", ocjenjuje se u izvješću "Globalni trendovi: paradoks i napredak" američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća (NIC).

Teze objavljene niti dva tjedna do početka inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa 20. siječnja navode čimbenike koji će oblikovati "turobnu i tešku blisku budućnost", uključujući agresivniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, sverastuću dohodovnu nejednakost, klimatske promjene i spori gospodarski rast.

Upravljanje, stoji u izvješću, postat će zahtjevnije jer problemi poput globalnih klimatskih promjena, uništavanja okoliša i zdravstvenih prijetnji zahtijevaju kolektivnu akciju, u trenutku kada takva suradnja postaje teža.

Izvješće namjerno izostavlja analizu američke politike ili odluka, no upozorava na složenost poteškoća s kojima će se Trump morati uhvatiti u koštac kako bi ispunio izborna obećanja poput poboljšanja odnosa s Rusijom, dostizanja Kine na gospodarskoj bojišnici, povratka radnih mjesta u SAD i poraza terorizma.

Izvješće, koje uključuje intervjue s akademicima, financijskim stručnjacima i političarima iz cijelog svijeta, istraživalo je političke, društvene i tehnološke trendove za koje autori smatraju da će oblikovati svijet od danas do 2035. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene