U Europi se pojavila rijetka spolna bolest
U Europi se pojavila rijetka spolna bolest Foto: Getty Images

Liječnici iz Velike Britanije upozoravaju na mogućnost širenja rijetke spolne bolesti donovanoze koju uzrokuje bakterija Klebsiella granulomatis. Ova spolna bolest češće se pojavljuje u tropskim zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje i Australije, ali sada je došla i do Europe.


Ovo je bolest koja ne boli pa je oni koji je imaju često i ne primijete u početku, a upravo rana reakcija je ključ u liječenju donovanoze. Uznapredovala bolest može dovesti do propadanja inficiranog tkiva genitalija.

Vezani članci Ilustracija Brojke im opet rastu: Prešli su brojku od 150.000 preminulih od početka epidemije koronavirusa Ptičja gripa, ilustracija Rijedak slučaj zaraze čovjeka u Engleskoj: Zdravstvena agencija objasnila razinu opasnosti

"Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi. Kad ih se dodirne, oni počinju krvariti. Mogu se pojaviti na raznim dijelovima tijela, ali uglavnom u području genitalija.

Kod muškaraca je posebno pogođen penis, kod žena unutarnja strana stidnih usana. Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na koncu bolest uništava tkivo. Vrijeme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može proći između tjedna i 16 tjedana", piše DW.

Donovanoza dva puta češće pogađa muškarce nego žene i najčešća je kod ljudi starih između 30 i 40 godina. Liječnici u Velikoj Britaniji upozoravaju kako su primijetili porast broja slučajeva ove spolne bolesti.

Ako se počne liječiti u ranoj fazi bolest je potpuno izlječiva, ali u uznapredovaloj fazi bolesti moguća su trajna oštećenja i ožiljci.

U slučaju infekcije, ljudski organizam ne gradi imunitet protiv uzročnika bolesti, a to znači da nema zaštite od moguće nove infekcije.

Najbolja zaštita protiv ove, ali i drugih spolnih bolesti je kondom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju