Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bugarskoj su u nedjelju počeli izbori za predsjednika države koji će tu zemlju 1. siječnja 2007. povesti u Europsku uniju.


Prema anketama, u prvom krugu izbora sadašnji predsjednik koji dolazi iz ljevice, Georgij Parvanov ima najviše izgleda da osvoji drugi mandat u utrci s ultranacionalistom Volenom Siderovom.

Drugi krug izbora će se, ako do njega dođe, održati već 29.
listopada.

Razjedinjena bugarska desnica predložila je sporazumnog kandidata Nedelča Beronova koji će u drugom krugu možda morati poduprijeti svog političkog protivnika Parvanova kako bi onemogućio izbor Siderova uoči ulaska u EU.

Unatoč izravnom glasovanju većine, bugarski predsjednik ima formalnu ulogu. On "utjelovljuje jedinstvo nacije" i obnaša dužnost vrhovnog vojnog zapovjednika.

Tijekom prvog petogodišnjeg mandata Parvanova, Bugarska je 2004. postala članica NATO-a. Odluka Europske komisije o ulasku te zemlje 2007., premda bi se on mogao odgoditi do 2008., trebala bi ići na ruku Parvanovu, misle analitičari.

Siderov koji se ne protivi bezuvjetno ulasku u EU, misli da se o ulasku moglo bolje pregovarati i najviše kritizira zatvaranje koncem 2006. dvaju zastarjelih reaktora u nuklearnoj centrali Kozloduj pod pritiskom Bruxellesa.

Prema posljednjim anketama devet instituta objavljenim u petak, Parvanov (49), bivši predsjednik socijalističke stranke (bivši komunisti) mogao bi dobiti između 43 i 55 posto glasova birača, Siderov (50) 20 do 29 posto, a Beronov (78) 10 do 22 posto. 

Druga četvorica kandidata nemaju izgleda da prijeđu izborni prag, prema anketama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju