Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu da službeno prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela je, osim u Izraelu, izazvala val osuda u međunarodnoj zajednici.


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odluku Donalda Trumpa nazvao je "povijesnim danom". Netanjahu je također zajamčio da odluka američkog predsjednika neće ništa promijeniti u pogledu svetih mjesta triju velikih monoteističkih religija u Jeruzalemu i potvrdio izraelsku obvezu zadržavanja statusa quo.

Vezani članci mahmud Abas s egipatskim predsjednikom Sisijem (Foto: AFP) Abas počeo okupljati bliskoistočne zemlje protiv priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada Zapaljeni plakat s likom Donalda Trumpa (Foto: AFP) Krv, oružje i pijesak: Zašto je jedna Trumpova objava razbjesnila pola svijeta i bacila iskru u bačvu baruta

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas na palestinskoj je televiziji izjavio da Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve mirovne napore. "Tim žalosnim odlukama Sjedinjene Države namjerno potkapaju mirovne napore i proglašavaju da napuštaju ulogu pokrovitelja mirovnog procesa koju su imali posljednjih desetljeća", zaključio je.

UN protiv jednostranih mjera

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio "protiv svake jednostrane mjere".

"Nema alternative rješenju s dvije države i Jeruzalemom kao glavnim gradom Izraela i Palestine", dodao je.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamed Moumeni u priopćenju je naveo da odluka američkog predsjednika predstavlja "kršenje odluka međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na Twitteru je osudio kao neodgovornu izjavu američke administracije. Ta se odluka kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpovu je odluku ocijenio vrijednom žaljenja i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni na Twitteru je napisao da se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa. "Sveti grad Jeruzalem, jedinstven na svijetu. Njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa."

Merkel: "Potkopavaju se napori da se postigne rješenje"

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kako izraelske prijestolnice jer to potkopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini rekla je kako je Europska unija zabrinuta da bi Trumpova odluka mogla imati posljedice na izglede za mir, da se mora udovoljiti težnjama i Izraela i Palestinaca te da kroz pregovore treba riješiti "status Jeruzalema kako budućeg glavnog grada obiju država". (Hina)