Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet zabrinut

Povijesno obraćanje Donalda Trumpa: Amerika priznala Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Predsjednik Donald Trump u svom je obraćanju priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad.  "Odlučio sam da je došlo vrijeme za službeno priznanje Jeruzalema kao prijestolnice Izraela", kazao je Trump.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno" Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

Američki predsjednik poručio je kako je riječ o "zakašnjelom koraku" u postizanju mira na Bliskom Istoku. Trump je poručio kako će SAD podržati "dvodržavno rješenje", ako ga odobre i Izrael i Palestina.

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti "neslaganja" no i da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu". "Izrael ima pravo odrediti svoju prijestolnicu", rekao je Trump.

On je istaknuo kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma. Trump je rekao da "Sjedinjene Države ostaju duboko predane pomoći oko postizanja mirovnog sporazuma prihvatljivog i Izraelcima i Palestincima" i dodao da će "učiniti sve što je njegovoj moći kako bi pomogao da se napravi takav sporazum", prenosi dpa.

Selidba veleposlanstva

Obraćanje Trumpa označava proces selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Ono bi, doduše, moglo trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi, piše CNN.

"Pozivam sve da poštuju status quo u Jeruzalemu u skladu s važećim rezolucijama UN-a. Jeruzalem je jedinstven grad, svet Židovima, kršćanima i muslimanima, koji se mole u ovom gradu, jednom od svetih mjesta religija, gradu koji ima poseban značaj za mir. Molim Boga da sačuva i ojača identitet grada, za dobro svete zemlje, Bliskog istoka i cijelog svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost kako bi se izbjeglo dodavanje novih napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba", kazao je papa Franjo.
 

Veliki politički i vjerski značaj

Jeruzalem ima veliki politički i vjerski značaj, u srcu je izraelsko-palestinskog sukoba. U Svetom gradu su i najstarija svetišta kršćana, muslimana i Židova. Palestinci pozivaju na dan gnjeva, Europa je zabrinuta, a Turska poručuje kako će to za nju biti prelazak crvene linije. Papa poziva da se poštuje status quo te poručuje kako se dijalog može postići samo poštovanjem prava svih ljudi na tom području.

Status Jeruzalema oduvijek je bio jedno od najsloženijih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu. Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael.

Ona je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema.
Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Palestinske vlasti zabrinute

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinut će desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Izraelska vlada pohvalila je Trumpov plan preseljenja veleposlanstva, a jeruzalemski gradonačelnik Nir Barkat jedan je od glavnih zagovaratelja tog plana.

Palestinski čelnici s druge strane preseljenje smatraju kršenjem međunarodnog prava i velikim korakom unatrag u postizanju mira.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da namjerava razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o statusu Jeruzalema, za koji je rekla da ga treba definirati u sklopu dogovora između Izraela i Palestinaca. (Hina/D.I.)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene