Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Postoji stvarna nadležnost'

Tužiteljstvo BiH uputilo Britaniji molbu za izručenje Ganića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je u srijedu britanskim pravosudnim tijelima molbu za izručenje ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića, rekao je glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

'Dostavljena je prevedena dokumentacija u kojemu argumentirano tražimo da se Ganić izruči BiH jer je riječ o državljaninu ove zemlje, a navodni zločini su počinjeni u BiH. Nedvojbeno je da postoji mjesna i stvarna nadležnost da se proces vodi u ovoj državi', rekao je Grubešić. Objasnio je kako su s molbom za izručenje Ganića dostavljeni i dokazi da istragu u slučaju 'Dobrovoljačke ulice' vodi Tužiteljstvo BiH. Sud u Londonu danas će održati raspravu o molbi Ganićeve obrane da bude pušten iz pritvora dok se ne završi pravni prijepor u vezi s njegovim izručenjem, za što su zainteresirane Srbija i Bosna i Hercegovina.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Ganić je u petak, 26. veljače, bio kratko zadržan u zračnoj luci u Londonu, ali je ubrzo pušten, a ponovno je zadržan u ponedjeljak kad se kanio vratiti u BiH. Osnovni sud u Londonu naložio je, nakon saslušanja u ponedjeljak popodne, zadržavanje u pritvoru, pošto su vlasti u Beogradu zatražile njegovo izručenje Srbiji jer ga terete za zločine počinjene na početku rata u BiH kad je u Sarajevu napadnuta kolona s bivšim pripadnicima JNA. U toj akciji ubijeno je više vojnika JNA, a deseci su ranjeni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene