Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turske vojne aktivnosti stvaraju tenzije na iračkoj granici. Mnogima se čini da se ponovo obnavljaju sukobi između Kurdske radničke stranke (PKK) i turske vojske koji su kulminirali još 90-ih godina.


Osim što pregrupiranjem tenkova i uspostavljanjem sigurnosnih vojnih zona Turska stvara napetosti na tom ionako nestabilnom području, civilima je zabranila svako kretanje zemljom i zrakom u provinciji koja spaja Tursku i Irak. 

Vezani članci Ilustracija Ne piški prema Rusiji! Na granici postavljena obavijest turistima i nepristojnima Slika nije dostupna Nema kompromisa: Irački vrhovni sud proglasio kurdski referendum protuustavnim

'Svi smo veoma zabrinuti. Ne želimo da se ponove 1992. i 1993. (veliki sukobi između PKK-a i Turaka)', rekao je Umit Kurum, trgovac telefonskim uređajima.

Naime, turska se vojska bori protiv PKK-a od 1984. godine, a u tom je sukobu poginulo preko 37.000 ljudi.

'Vrlo dobro znate da je do 1996. godine ovdje bilo kao u ratnoj zoni. Nitko nije mogao poslovati, ništa se nije moglo raditi. Svi smo postali strašno očajni. Jednostavno ne želimo ponovo prolaziti kroz to', rekao je stanovnik sjevernog Iraka Murat Nikbay.

Turska vojska je priopćila kako je obilno okupljanje vojnih trupa u jugoistočnoj regiji rutinska sezonska operacija s ciljem da se suzbije terorističko djelovanje pobunjenika PKK koji se infiltriraju u Tursku iz svojih baza smještenih na sjeveru Iraka. Iskorištavajući proljeće i kraj zimskog razdoblja pobunjenici se skrivaju u planinama i napadaju, najčešće, vojne ciljeve.

Predsjednik Kurdske regije, koja uživa veliku autonomiju u Iraku, Massoud Barzani upozorio je kako bi se turska vojska mogla suočiti s velikim otporom Kurda, kako u sjevernom Iraku, tako i jugoistočnoj Turskoj.

Od 2003. godine, Kurdska regija u Iraku, koja graniči s Turskom, ojačala je svoju ekonomiju i privukla 20.000 arapskih radnika.