Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

Turska pozvala njemačkog veleposlanika zbog ograničenja prosvjeda u Koelnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je njemačkog veleposlanika u Ankari zbog ograničenja u prosvjedima u znak potpore turskom predsjedniku Erdoganu održanima tijekom vikenda u Koelnu, nakon što su njemački sudovi zabranili obraćanje turskog predsjednika video vezom.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je njemačkog veleposlanika u Ankari u ponedjeljak poslijepodne zbog ograničenja u prosvjedima u znak potpore Recepu Tayyipu Erdoganu održanima tijekom vikenda u Koelnu, rekli su izvori za dpa.

Pročitajte i ovo Mjesto pokušaja napada u Istanbulu oglasio se ministar Teroristički napad u Istanbulu: Zapucali na policajce ispred suda, ranjeno šestero ljudi Spašavanje žrtava potresa u Turskoj Poginulo više od 50.000 osoba Turska se prisjeća najveće katastrofe modernog doba: "Nemam više obitelji, nemam vrata na koja bih mogao pokucati"

Skupu se putem video veze trebao izravno obratiti i sam turski predsjednik ali su to njemački sudovi zabranili što je izazvalo oštru reakciju turskih vlasti.

"Pitamo se koji je pravi razlog zbog kojih su njemačke vlasti zabranile obraćanje turskog predsjednika svojim sljedbenicima", rekao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin, a turski ministar za europska pitanja Oemer Celik je rekao kako zabrana predstavlja "povredu demokratskih principa".

Uz geslo "Da demokraciji, ne državnom udaru" u Koelnu se okupilo oko 40.000 Turaka građana Njemačke, ali i okolnih zemalja poput Nizozemske i Belgije u znak prosvjeda protiv propalog pokušaja puča 15. srpnja u kojem je ubijeno više od 260 ljudi, a izazvao je masovna uhićenja i čistku vojske, vlasti i javnih služba.

Njemački političari i velik dio javnost već danima oštro kritiziraju skup u Koelnu govoreći o "produženoj ruci Erdogana u Njemačkoj".

Njemačko-turski odnosi već su mjesecima napeti zbog učestale kritike politike predsjednika Erdogana u njemačkim medijima a kulminirali su nakon što je Bundestag osmanski pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu okarakterizirao kao genocid. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene