Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepromišljenost slovenskog predsjednika

Tuerk zbog izjave da je grobnica drugorazredna tema pozvan na ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što Danilo Tuerk nije želio komentirati otkriće masovne grobnice u Hudoj Jami, Iz stranke nova Slovenija drže da bi slovenski predsjednik morao osuditi zločine i pokloniti se pred hrvatskih žrtvama, a iz Slovenske ljudske stranke pozvaju ga na odgovornost i od njega traže ostavku.

Predsjednik Danilo Tuerk u nedjelju u Trbovlju nije želio komentirati otkriće masovne grobnice u Hudoj Jami u Laškom. Izjavio je kako je došao obilježiti Dan žena te da je to za njega jučer bila prvorazredna tema u Sloveniji. S izjavom da predsjednik neće raspravljati o drugorazrednim temama je dokazao 'cinizam i aroganciju prema svim ratnim i poratnim žrtvama, njihovim obiteljima i prijateljima te prema svim slovenskim državljanima i državljankama koje je zadnje otkriće žrtava poratnih žrtava u Hudoj Jami šokiralo', rekli su iz Slovenske ljudske stranke, piše 24ur.com.

Pročitajte i ovo Grobnica Benedikta 16. POKOPAN U ČETVRTAK Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI. Ilustracija POKRENUTA ISTRAGA Motiv nije poznat: Pronađena tijela 28 ljudi ubijenih vatrenim oružjem

>>Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice

>> Preživjela strahote logora u Laškom

Upravo zato, jer je predsjednik predvidio potresenost slovenske nacije te otkriće grobnice nazvao drugorazrednom temom, SLS ga poziva da se ispriča nuđenjem ostavke. Ogorčeni su nad činjenicom da Tuerk ne može pokazati moral, etiku i suosjećanje. Iz stranke Nova Slovenija poručuju da se predsjendik države Danilo Tuerk i predsjednik vlade Borut Pahor još uvijek nisu poklonili žrtvama u Barbarinom rovu te da nisu osudili zločine koje je počinila komunistička vlast.

'Nevjerojatno je da predsjednik države kao vrhovni poglavar oružanih snaga genocid nad vlastitim narodom označava kao drugorazredni događaj. Predsjednik države trebao bi biti prvi koji će osuditi takve zločine i pokloniti se žrtvama te s jasnoćom poručiti da se radi o barbarskom činu, supprotnom svakom civilizacijskom ponašanju' kritički je osvrt stranke nova Slovenija na Tuerkovo ponašanje. 'Žalostno je da će se žrtvama prije pokloniti predstavnici hrvatske vlade', dodaje se u kritici.

Samo s priznanjem i osudom zločina možemo početi dugotrajan proces kojim ćemo doseći narodnu pravdu, kažu iz NSI. Uvjereni su, da bi mijenjanje zakona o žrtvama rata prva mogućnost za popravak ratnih krivnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene