Obavijesti Pretražite Navigacija
Slovenci ponovno biraju

Tuerk raspustio parlament i raspisao izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je potpisao akt kojim se raspušta dosadašnji saziv parlamenta i prijevremeni parlamentarni izbori raspisuju za 4. prosinca.

Bit će to šesti po redu parlamentarni izbori od slovenske neovisnosti, ali prvi prijevremeni, godinu dana prije redovnog roka. Akt o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Tuerk je, kako je i najavio, potpisao nakon isteka 30-dnevnog roka od izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi Boruta Pahora koja do formiranja nove nastavlja obavljati tekuće poslove.

Već od danas teku izborni postupci u okviru kojih političke stranke i birači u izbornim jedinicama mogu predlagati kandidacijske liste i podnositi ovjerene potpise potrebne za kandidiranje nestranačkih kandidata.

Službena predizborna kampanja započinje 4. studenoga, mjesec dana prije izbora, a 9. studenoga krajnji je rok za podnošenje kandidatura. Do idućeg ponedjeljka stranke moraju otvoriti transakcijske račune s kojih će podmirivati troškove kampanje.

Na parlamentarnim izborima Slovenci će u osam izbornih jedinica i 88 izbornih okruga birati 88 zastupnika. Dva zastupnika birat će u svojim posebnim izbornim jedinicama pripadnici talijanske i mađarske manjine.

Uz sedam etabliranih političkih stranaka koje su bile prisutne u dosadašnjem sastavu parlamenta, u predizbornoj kampanji će se sa svojim kandidatima za simpatije biračkog tijela boriti i nekoliko novih stranaka ili pokreta u osnivanju.

Zasad se čini da među njima najviše izgleda za uspjeh ima Lista Zorana Jankovića koja će se u subotu nakon osnivačkog kongresa u Ljubljani i registracije nazvati 'Pozitivna Slovenija'. Sadašnjeg popularnog ljubljanskog gradonačelnika spominje se i kao kandidata za premijera, ako mu se okrenu tradicionalni birači ljevice koji su razočarani slabim trogodišnjim rezultatima dosadašnje vlade lijevog centra i premijerom na odlasku, predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Borutom Pahorom.

Novost na političkoj pozornici je i 'Virantova lista' koju je formirao Gregor Virant, nekadašnji ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše koja je bila na vlasti od 2004. do 2008. godine. Virant je za svoju stranku rekao da će djelovati u političkom centru, a nije isključio moguću poslijeizbornu suradnju sa strankama desnog centra ukoliko bi najviše mandata u novom parlamentu osvojila Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), kako predviđaju ankete.

Na prijevremenim izborima na uspjeh računa i Stranka za održivi razvoj (STR) koju su prije mjesec dana osnovali negdašnji pučki pravobranitelj ljudskih Matjaž Hanžek i profesorica sociologije i publicistica Manca Košir. Stranka u svom programu ističe načela solidarnosti i suradnje, te uravnotežen i održiv razvoj ekonomije i društva u cjelini. (Hina)

Pročitajte i ovo Borut Pahor i Aleksandar Vučić Pitanje Kosova Ljubljana bijesna zbog Vučićeve izjave: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor Slika nije dostupna Prijevremeni Slovenci na izbore vjerojatno sredinom ljeta
Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene