Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuerk pozvao Jorasa da prekine štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastao se u portoroškom hotelu 'Marko' s 'borcem za južnu granicu' Joškom Jorasom na Jorasov zahtjev, te ga pozvao da prekine štrajk glađu. Nakon susreta Tuerk je izjavio da između Slovenije i Hrvatske postoji spor oko suverenosti južne obale Dragonje, gdje živi Joras, te da bi u interesu obiju država bilo da ljudi na tom području imaju što manje teškoća.

'U interesu je obiju država da se ljudima uz Dragonju pomogne tako da se njihov život odvija normalno i sa što manje problema', rekao je Tuerk u vezi s Jorasovim slučajem koji već dugo zaokuplja pažnju slovenske i hrvatske javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška Pahoru 'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice' Slika nije dostupna Tuerk: Krajem idućeg tjedna mandatar za sastav slovenske vlade

Joras, naime, već godinama zaobilazi granični prijelaz Plovaniju jer tvrdi da ne živi u Hrvatskoj nego u Sloveniji, a prije tjedan dana stupio je i u štrajk glađu jer nisu uklonjene žardinijere s puta koji je sam sagradio i koji vodi mimo službenog graničnog prijelaza.

Žardinijere su postavile hrvatske vlasti, pa sada po tom putu Joras do svoje kuće može samo pješice, a u svom zahtjevu da se žardinijere ukloni Joras se poziva i na odluku slovenskog suda u Piranu.

'Između dviju država postoji spor glede suvereniteta. Po našem je uvjerenju lijeva obala Dragonje pod slovenskim suverenitetom. No, regulacija prometa i komunikacije na tom području određene su na poseban način, stoga su potrebni dogovori, kao i dogovor o primjeni rješenja piranskog suda o uklanjanju žardinijera', rekao je nakon susreta s Jorasom slovenski predsjednik.

Dodao je da su potrebna praktična rješenja. Podsjetio je da su se nedavno sastali predsjednici dviju država kao i premijeri, te je ocijenio da bi bio potreban i susret ministara unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske kako bi se žardinijere s Jorasove staze uklonile.

Tuerk je dodao da je angažiran na rješavanju Jorasova problema te da će to i dalje raditi, u dogovoru s Vladom.

'Ne želim Jorasu davati posebna obećanja niti je on to od mene očekivao, ali je dobro da smo razgovarali', rekao je Tuerk nakon susreta s Jorasom, dodajući kako je Jorasa pozvao da prekine štrajk glađu i kako se nada da će ga poslušati. Upitan hoće li prekinuti svoj prosvjed gladovanjem, koji je počeo na desnoj obali Dragonje u svom automobilu, a posjećuju ga različite slovenske udruge i stranke, Joras je rekao da neće i da u prosvjedu namjerava ustrajati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene