Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da plan po kojemu će Hrvatska ove godine završiti tehničke pregovore o uključivanju u Europsku uniju 'treba uzimati s rezervom'.


Slovenski predsjenik smatra kako prve mjesece ove godine Hrvatska među ostalim treba iskoristiti za postizanje dogovora o granici sa Slovenijom.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje' Slika nije dostupna Članovi Senata za novu strategiju o granici s Hrvatskom

'Vremenski okvir o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini treba uzimati s rezervom. To će ovisiti o ispunjavanju uvjeta', izjavio je Tuerk u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, izražavajući potporu premijeru Borutu Pahoru, čija je vlada uložila veto na otvaranje i zatvaranje dijela pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom zbog navoda da pristupna dokumentacija posredno 'prejudicira granicu' sa Slovenijom.

Tuerk je podržao Pahorovu 'odlučnost' da blokira nastavak procesa uključivanja Hrvatske u EU ako se ne riješi granični prijepor sa Slovenijom. 'Sada je potrebno određeno vrijeme da se promisli o svim aspektima hrvatskog uključivanja u EU, pa i o tom bilateralnom pitanju sa Slovenijom', izjavio je Tuerk u razgovoru. 

>> Slovenski politolog: Ne može cijeli Piranski zaljev biti slovenski

Na pitanje smatra li da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju dok Slovenija ne dobije slobodan izlaz na otvoreno more, Tuerk je izjavio da smatra kako je to pitanje 'rješivo' i prije nego što Hrvatska uđe u EU te da bi zato i sadašnji trenutak da se to konačno riješi 'mogao biti pravi'. Tuerk je rekao da je u rješenju otvorenih pitanja s Hrvatskom potreban nov i 'svjež' pristup koji se mora temeljiti na odricanju od jednostranih koraka na granici, međusobnom poštovanju i međusobnoj koristi obiju država.

'Ako se osiguraju odnosi na tim načelima, onda će i konkretni pristup rješenju biti lakše naći', rekao je Tuerk, dodajući da se stvari između Slovenije i Hrvatske neće pomaknuti prema naprijed ako Hrvatska bude ustrajala na sadašnjem stajalištu oko pitanja 'prejudiciranja' granice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju