Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Pahoru

'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da plan po kojemu će Hrvatska ove godine završiti tehničke pregovore o uključivanju u Europsku uniju 'treba uzimati s rezervom'.

Slovenski predsjenik smatra kako prve mjesece ove godine Hrvatska među ostalim treba iskoristiti za postizanje dogovora o granici sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manji problem postao veliki 'Stavljati veto na pristupne pregovore zbog granice nije europski i nije korektno' Slika nije dostupna Danilo Tuerk 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

'Vremenski okvir o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini treba uzimati s rezervom. To će ovisiti o ispunjavanju uvjeta', izjavio je Tuerk u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, izražavajući potporu premijeru Borutu Pahoru, čija je vlada uložila veto na otvaranje i zatvaranje dijela pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom zbog navoda da pristupna dokumentacija posredno 'prejudicira granicu' sa Slovenijom.

Tuerk je podržao Pahorovu 'odlučnost' da blokira nastavak procesa uključivanja Hrvatske u EU ako se ne riješi granični prijepor sa Slovenijom. 'Sada je potrebno određeno vrijeme da se promisli o svim aspektima hrvatskog uključivanja u EU, pa i o tom bilateralnom pitanju sa Slovenijom', izjavio je Tuerk u razgovoru. 

>> Slovenski politolog: Ne može cijeli Piranski zaljev biti slovenski

Na pitanje smatra li da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju dok Slovenija ne dobije slobodan izlaz na otvoreno more, Tuerk je izjavio da smatra kako je to pitanje 'rješivo' i prije nego što Hrvatska uđe u EU te da bi zato i sadašnji trenutak da se to konačno riješi 'mogao biti pravi'. Tuerk je rekao da je u rješenju otvorenih pitanja s Hrvatskom potreban nov i 'svjež' pristup koji se mora temeljiti na odricanju od jednostranih koraka na granici, međusobnom poštovanju i međusobnoj koristi obiju država.

'Ako se osiguraju odnosi na tim načelima, onda će i konkretni pristup rješenju biti lakše naći', rekao je Tuerk, dodajući da se stvari između Slovenije i Hrvatske neće pomaknuti prema naprijed ako Hrvatska bude ustrajala na sadašnjem stajalištu oko pitanja 'prejudiciranja' granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene