Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije

Trump: Maduro odgovoran za pritvorene vođe oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države smatraju da je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro "osobno odgovoran za zdravlje i sigurnost" dvojice oporbenih čelnika, izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump nakon uhićenja oporbenih lidera koji su pozivala Venezuelce na prosvjede protiv Madura.

"Sjedinjene Države osuđuju akcije Madurove diktature", rekao je Trump u izjavi. Oporbeni vođa Leopoldo Lopez i gradonačelnik Caracas Antonio Ledezma, uhićeni u utorak, bili su "politički zatvorenici, protjerani od strane režima", dodao je Trump.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"SAD drži da je Maduro, koji je javno objavio da će ići protiv političke oporbe, osobno odgovoran za zdravlje i sigurnost Lopeza, Ledezme i ostalih zatočenika" rekao je Trump.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala Venezuelce da se pridruže prosvjedima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu.

Oporba ja bojkotirala izbore za skupštinu, a Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode. Ustavotvorna skupština s 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. usvojio tadašnji predsjednik Hugo ChavezSjedinjene Države su u ponedjeljak uvele sankcije bez presedana Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene