Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Venezueli

Objavljena dramatična snimka: Vriska i nemoć obitelji dok oporbenog čelnika odvode iz kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatična snimka odvođenja jednog od venezuelanskih oporbenih vođa iz njegovog doma objavljena je na društvenim mrežama. "0,27 sati ujutro: trenutak kada je diktatura otela Leopolda iz moje kuće", napisala je na Twitteru supruga oporbenog vođe Leopolda Lopeza.

Amaterski video koji je objavljen na društvenim mrežama pokazuje dramu koja se događala u kući bivšeg gradonačelnika Caracasa Antonio Ledezma kada su po njega došle naoružane specijalne snage. Vriska i nemoć obitelji zabilježeni su kamerom dok policija hladno odvlači čovjeka koji se u kućnom pritvoru nalazio pod optužbama da je htio svrgnuti lidera Venezuele Nicolasa Maduru.

Pročitajte i ovo Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Život pod embargom Suradnik Nove TV o situaciji u Venezueli: "Kolaps i katastrofa! Ljudi kopaju po smeću, nema vode, struje, lijekova..." Venezuela (Dnevnik.hr) Kaos u Venezueli Hrvat u Caracasu za Dnevnik Nove TV: "Narod baca kamenje, vojska bombe, čuje se pucnjava mitraljeza"

Venezuelski oporbeni vođe Leopoldo Lopez i Antonio Ledezma odvedeni su iz svojih domova u kojima su bili u kućnom pritvoru, rekli su u utorak članovi njihovih obitelji koji poručuju da je predsjednik Nicolas Maduro odgovoran za njihovu sudbinu.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala građane Venezuele da se pridruže prosvjedima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu.

Oporba ja bojkotirala izbore za skupštinu, a Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode.

"0,27 sati ujutro: trenutak kada je diktatura otela Leopolda iz moje kuće", napisala je na Twitteru Lopezova supruga Lilian Tintori.

Ona je dodala poveznicu na video snimku Lopezova odvođenja u vozilu s oznakama obavještajne službe. Vanessa Ledezma objavila je sličnu snimku odvođenja svoga supruga.

Lopez je u kućnom pritvoru od srpnja nakon tri godine zatvora zbog uloge u protuvladinim uličnim prosvjedima održanima 2014. Ledezma je u kućnom pritvoru od 2015. nakon zatvora u kojemu je bio zbog predvođenja udara na Madura.

Venezuelska oporba objavila je u ponedjeljak da će nastaviti zasjedati bez obzira na izbor Madurove ustavotvorne skupštine.

"Mi smo tu jer predstavljamo veliki broj glasova koje niti jedan parlament nikada u povijesti Venezuele nije imao i to se mora poštivati", rekao je Julio Borges, predsjednik Nacionalne skupštine na konferenciji za novinare. Prema vlastima više od 8 milijuna birača sudjelovalo je na izborima u nedjelju, kada je u nasilju poginulo 10 osoba.

Ustavotvorna skupština s 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak uvele sankcije bez presedana Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju.

"Nezakoniti izbori u nedjelju potvrđuju da je Maduro diktator koji prezire volju venezuelskog naroda", naglasio je američki ministar financija Steven Mnuchin, prema priopćenju njegovog ministarstva koje najavljuje "zaleđivanje sve imovine" koju predsjednik Venezuele posjeduje u Sjedinjenim Državama.

Maduro je odgovorio ismijavajući pobjedu američkog predsjednika Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima na kojima je osvojio gotovo tri milijuna glasova manje od protivnice Hillary Clinton.

"Ne primam zapovijedi od imperije... Samo zadrži sankcije, Donalde Trumpe!" "U SAD-u je moguće postati predsjednik s tri milijuna glasova manje od protivnika. Koja veličanstvena demokracija", kazao je Maduro na jednom skupu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene