Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna smjena

Bivši direktor CIA-e o spornoj odluci Zelenskog: "To može eskplodirati u širu krizu, to se radi kad se gubi"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
"Odluka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o smjeni svog zapovjednika Valerija Zalužnog vrlo je rizična", rekao je bivši direktor CIA-e George Beebe, komentirajući raspravu o mudrosti te odluke i njenom utjecaju na borbu Ukrajine protiv Rusije.

Napetosti u odnosu između generala Velerija Zalužnog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog već su neko vrijeme dobro poznate, a vrhunac su navodno dosegle nakon što je Zalužni u studenom, nakon neuspješne ukrajinske protuofenzive, ustvrdio da je rat dosegao "pat poziciju", što je Zelenski odbacio nekoliko dana kasnije.

Nakon mnogo nagađanja, Zelenski je u četvrtak najavio da će Zalužnog zamijeniti Oleksandar Sirski, koji je od 2019. godine služio kao zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga. Ukrajinski predsjednik rekao je da "svi moraju promijeniti i prilagoditi se novim stvarnostima".

Iako bi moglo postojati široko suglasje unutar zemlje i među saveznicima Kijeva s procjenom Zelenskog da su ciljevi iz 2022. godine drugačiji od onih u 2024. godini, u pozadini odluke predsjednika su politički razlozi, ali će uslijediti i političke posljedice.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi

George Beebe, bivši direktor sektora za analizu Rusije u CIA-i i savjetnik za Rusiju bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja, rekao je Newsweeku da bi odluka smjeni Zalužnog mogla "eksplodirati u širu ukrajinski politički krizu", pogotovo s obzirom na popularnost generala.

Anketa u prosincu Kijevskog međunarodnog instituta sociologije (KIIS) otkrila je da je povjerenje Ukrajinaca u Zelenskog palo s 84 posto krajem 2022. na 62 posto godinu dana kasnije, dok je 88 posto reklo da vjeruje Zalužnom.

"Smjena najvišeg zapovjedništva vojske u ratno vrijeme znak je neuspjeha. To je nešto što države rade kada gube, a ne pobjeđuju", rekao je Beebe.

"Ni novi zapovjednik ni vojna pomoć ne mogu preokrenuti tešku istinu – Ukrajini nedostaju ljudstvo, oružje i ekonomska sposobnost za izdržati rat protiv Rusije", dodao je.

U komentaru za Carnegie Institute, Konstantin Skorkin, neovisni istraživač o regiji Donbas, rekao je da Zelenski preuzima veliki rizik smjenjujući svog zapovjednika.

"Nikada prije nije tako otvoreno ignorirao javni konsenzus radi vlastitog političkog opstanka", napisao je Skorkin u članku objavljenom u subotu.

Pročitajte i ovo Donald Trump oštro reagirala Bijela kuća Trump sablaznio novom izjavom: "Niste platili? Još bih potaknuo Rusiju da vas napadne"

Međutim, umirovljeni američki potpukovnik Robert Murrett, profesor na Sveučilištu Syracuse u New Yorku, rekao je Newsweeku da promjena u ukrajinskom vrhovnom vodstvu "odražava logički prijelaz nakon dvije godine zemlje u ratnom stanju".

"Možda je vrijeme za nove pristupe i pozicioniranje kako bi se usvojio dugoročni stav koji bi povećao pritisak na Rusiju i pokazao odlučnost i izdržljivost drugim međunarodnim akterima, kao i narodu Ukrajine", ustvrdio je.

Novi zapovjednik vjerojatno će djelovati u skladu s željama predsjednika u vezi s mobilizacijom prijeko potrebnih vojnika.

"Zelenski je jako želio prebaciti odgovornost za mobilizaciju na vojsku, a Sirski će vjerojatno preuzeti ulogu 'lošeg policajca' u ovoj situaciji", napisao je Skorkin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene