Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zločinci imaju doušnike'

Nikolić zatražio reformu srbijanske policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ustvrdio je da zločinačke skupine imaju suradnike i doušnike u srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova i zatražio smjene, reforme i preustroj policije.

Nikolić je, obraćajući se naciji posredstavom Radiotelevizije Srbije (RTS), istaknuo da radom policije u borbi protiv kriminala ni stanjem u samoj policiji nisu zadovoljni ni on ni vlada ni građani i pozvao na nastavak reformi u ministarstvu unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Šef države zatražio je od vlade da na odgovorne dužnosti u policiji postavi "iskrene i poštene borce protiv kriminala".

"Policija ne smije djelovati pod pod pritsikom, već mora štititi građane pred zakonom. Mora se znati koga narod bira da se bavi politikom, a tko treba da štiti zakon", rekao je srbijanski predsjednik u programu RTS nakon razgovora o stanju u policiji s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Nikolić je ocijenio da "napredak Srbije i bolji život nisu mogući bez postavljanja temelja društva" u kojem građani neće strahovati od kriminala, a od države očekuju da im "omogući siguran život".

Upozorenje sigurnosnih službi: Vučić bi mogao proći kao Đinđić

"Zato je potrebno nastaviti reforme u policiji da se stvori moderna, depolitizirana i efikasna služba", rekao je Nikolić.

Razgovor i medijska kampanja o reformi i čistkama u policiji uslijedila je nakon tvrdnji premijera Vučića kako mjesec i pol nakon formiranja vlade postoje "različiti udari iz više područja društvenog života".

"Sustav sigurnosti treba osigurati povećanu gospodarsku aktivnost Srbije, a ne da država sama sebi pravi krizu", rekao je u srijedu Vučić i najavio da će država reagirati "u najhitnijem roku". Srbijanski mediji već više dana nagađaju o smjenama visokih dužnosnika u policiji.

Vođa narko-klana Darko Šarić nedavno je izjavio da je prijatelj jednog policijskog generala "stvorio zemunski klan", a predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović izjavio je kako "postoji nervoza sigurnosno-medijskih struktura u Srbiji" koje, navodno, "podsjećaju na ozračje iz 2003. godine" kad je ubijen tadašnji predsjednik vlade Zoran Đinđić.

Predsjednik vlade Aleksandar Vučić zakazao je za petak poslije podne sjednicu ureda za koordiniranje službi sigurnosti.

Do sada je MUP-u Srbije smijenjen načelnik prometne policije general Dragiša Simić, a mediji nagađaju o smjeni ukupno osam visokih policijskih dužnosnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene