Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divan cvijet opakog učinka

"To je zvijer!": Izdano upozorenje protiv najstrašnije droge koja postoji, rijetko se koristi više od jednom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izdano je upozorenje protiv najstrašnije droge koja postoji i nije riječ, kako bi mnogi pomislili, o novoj Frankensteinovoj drogi za koui se upozorava da je iznimno jaka, pa čak i smrtonosna.

Zastrašujuća droga o kojoj je riječ raste u vrtu te je riječ o malom i lijepom cvijetu. Anđeoska truba rijetko se koristi više od jednom zbog svojih intenzivnih učinaka.

Također poznata kao datura, Jimson weed, thornapple i moonflower, bijeli cvijet može djelovati kao snažno psihodelično sredstvo.

Australski nacionalni centar za istraživanje droga i alkohola (NDARC) upozorava da truje mlade ljude i uzrokuje ubrzane otkucaje srca i delirij do čak 20 dana.

Dature imaju dugu povijest u tradiciji raznih domaćih kultura, korištene su kao otrovi, lijekovi i ritualna opojna sredstva od pamtivijeka.

NDARC upozorava da unošenje čak i malih količina bilo kojeg dijela biljke može uzrokovati delirij, bjesnilo, snažne halucinacije, komu i smrt.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Uplašio se zbog jedne stvari Vučić neviđeno nahvalio Milana Bandića te otkrio dosad nepoznate detalje njihova susreta: "On je bio Einstein"

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom"

Paul Dillon iz NDARC-a je rekao: "Datura ima halucinogeni učinak sličan LSD-u, no korisnici s kojima sam razgovarao rekli su da je znatno snažniji. Oni koji su je jednom probali, rijetko su se usudili još jednom je konzumirati", piše LadBible.

Zabilježeno je da je biljka povezana s brojnim smrtima, poput čovjeka koji je skočio s litice.

Kako se datura dobiva iz cvijeta, vjeruje se da ljudi misle da neće biti toliko štetna kao proizvedeni lijekovi. Ali to nije točno.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević i Davor Filipović Novi skandal u Vladi Objavljena snimka razgovora u kojoj ministrov savjetnik dogovara iznudu novca: "Ako sje*e, neće nikad dobiti ništa"

Pročitajte i ovo PR Oglas Posjetite Festival brendova i odaberite željene proizvode za uređenje doma

Dillon je dodao: "Čini se da postoji percepcija da prirodno znači da je sigurno, iako u mnogim slučajevima prirodno može biti snažnije. Osim što uzrokuje izuzetno intenzivne halucinacije, anđeoska truba također može izazvati povraćanje, proljev, suha usta i groznicu".

Korisnici na Redditu daturu nazivaju "najstrašnijom drogom koja postoji". Jedan je korisnik napisao da mu je liječnik na hitnoj rekao je da je datura "potpuno drugačija zvijer od bilo kojeg druge droge koja se uzima te da je to opasno ludilo".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene