Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj oboljelih porastao

Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom"

Cijepljenje
Cijepljenje Foto: Dnevnik Nove TV
Zdravstveni čelnici u Velikoj Britaniji pozvali su ljude na cijepljenje zbog porasta slučajeva ospica, koja prijeti i ostatku Europe. Procijepljenost je u Hrvatskoj pala ispod minimalnih 95 posto.

Prijeti li nakon hripavca Hrvatskoj epidemija još jedne zarazne bolesti? Rumunjska je prije tjedan dana proglasila epidemiju ospica. Bilježe više od dvije tisuće slučajeva. 

Voditelj epidemiologije u HZJZ-u dr. Bernard Kaić upozorava da nam je procijepljenost u Hrvatskoj pala ispod minimalnih 95 posto, čime se otvaraju vrata epidemiji, pišu 24 sata. 

Ospice za necijepljenu djecu mogu biti i kobne.

"Klasična je klinička slika oboljelog dugotrajna visoka temperatura, koja u slučaju komplikacija može rezultirati upalom pluća ili upalom mozga. Te upale mogu biti i kobne", upozorava Kaić.

Broj oboljelih u Velikoj Britaniji znatno porastao 

Zdravstveni čelnici u Velikoj Britaniji pozvali su ljude na cijepljenje  zbog porasta slučajeva ospica

Istaknuli su kako je važno da su ljudi u potpunosti zaštićeni. Između 1. siječnja i 30. rujna bilo je potvrđeno 149 slučajeva ospica. Prošle godine zabilježena su samo 54 slučaja, piše BBC

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Jemena Projektil pogodio tanker koji je plovio prema Jadranu: Izbio je požar, poslan američki razarač

Jack Lewis, konzultant za javno zdravstvo pri Humber and North Yorkshire Health and Care Partnership, rekao je kako su ospice više od običnog osipa. "Vrlo su zarazne i vidimo da su slučajevi u porastu", rekao je. 

Dodao je da ne postoji lijek za ospice, ali ističe da MMR cjepivo nudi izvrsnu zaštitu.

"Iako snažno potičemo roditelje da organiziraju cijepljenje svoje djece, vrijedi naglasiti da MMR cjepivo nije samo za djecu. Važno je u bilo kojoj dobi, osobito ako imate oslabljen imunološki sustav ili dugoročno zdravstveno stanje."

Ospice su vrlo zarazne i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom i male dojenčadi. 

Pročitajte i ovo Potonula splav na Dunavu šokantno otvaranje VIDEO Dramatične snimke iz susjedstva: Gosti su se zabavljali na otvorenju, a onda je splav počela tonuti

Najmanje 95 % djece trebalo bi primiti dvije doze MMR cjepiva do dobi od pet godina, međutim Velika Britanija je ispod te brojke.

Najnovije brojke pokazuju da je samo 84,5 % primilo drugu injekciju MMR uboda - najniža razina od 2010./2011.

Što su ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće.

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju.

Pročitajte i ovo Opijum Novi podaci Golemi obrat u proizvodnji opijuma! Zlatni trokut novo je središte narkobiznisa, promjena se dogodila zbog politike

Prenosi se kapljičnim putem (govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom. 

Od ospica mogu oboljeti sve osobe koje ili nisu preboljele tu zaraznu bolest ili nisu uspješno cijepljene dvjema dozama cjepiva. Djeca majki koje su preboljele ospice ili su cijepljene protiv ospica, mogu biti zaštićena od ospica u prvih nekoliko mjeseci života. Jedna doza cjepiva pruža zaštitu u 95 % cijepljenih, a dvije doze u više od 99 % cijepljenih.

Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13 % oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima, u Europskoj uniji godišnje se registrira jedan umrli na tisuću oboljelih od ospica. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene