Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bageri i radovi

Života u Dalmaciji bez njih nema, a sad su dočekale svoj novi trenutak: "To je sve - i tinel, i dnevni boravak, i kužina"

Aktualno Galerija Obnova riva - 1 Obnova riva - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Obnova riva - 2 Obnova riva - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Obnova riva - 3 Obnova riva - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Obnova riva - 4 Galerija 1/4 >>
Diljem obale grade se luke, lučice i rive. Potrošeno je više od 300 milijuna eura. I tu, kažu iz resornog Ministarstva, nije kraj. Čeka nas još 120 milijuna eura, što iz europske, što iz državne blagajne. A Dnevnik Nove TV provjerio je što građanima znače rive.

"Očekivali smo danas kišu, ali čim je izišlo sunce, izišli smo van", ispričala je Manuela iz Zadra.

Zadarska riva obnavljala se tri godine. Na radove se potrošilo gotovo devet milijuna eura, a vodilo se računa o novim i starim detaljima.

Lanterna je stradala je u savezničkom bombardiranju Zadra u prvoj polovini 1944. godine. 79 godina poslije vraćena je na rivu kako bi pomagala brodovima u plovidbi Zadarskim kanalom. No posla još ima, uređuje se i dio oko rive.

"Zelenila, biciklističkih staza i oplemenjivanje cijelog tog područja", otkrio je što slijedi pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Zadarska riva nije riva bez Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Arhitekt Nikola Bašić zaslužan je za dio zadarske rive, a znatiželjne turiste zanima zašto je to jedinstveno i zašto to ima samo Zadar.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Sudar kod Rijeke Oglasili se vlasnici vlaka koji se sudario kod Rijeke: Mole za jedno

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture hvale se da gotovo nema kraja uz obalu gdje nisu stigli bageri.

"Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali. Zaista, u posljednjih nekoliko godina, jer se dugo nije ulagalo, znatan iznos ide za obnovu svih lučkih projekata", rekao je resorni ministar i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Summa sumarum – više od 300 milijuna eura. Gradi se i u Omišu, projekt je vrijedan 13 milijuna eura, no za grad u stijeni ta će priča vrijediti mnogo više.

"Jedan je od uvjeta za povlačenje sredstava bio povezanost grada Omiša sa susjednim otocima", objasnio je gradonačelnik Ivo Tomasović.

Na obnovu dijela rive godinama čeka i Šibenik jer svako jače jugo donese i poplave.

Klimatske promjene iz dana u dan tjeraju nas na brzo djelovanje. Kako bismo zaštitili i rive, i kuće, i ljudske živote, a života u Dalmaciji, čini se, bez đira po rivi nema.

Pročitajte i ovo Marin Strmota, demograf Marin Strmota Demograf o novim demografskim mjerama, predložio tri svoje: "Ne vidim tu neki smisao"

"U Splitu je to sve. To je i tinel, i dnevni boravak, i kužina", kazao je Splićanin Stanislav.

"Riva je moj život, otkad sam se tu rodila, tu sam, a vidi mora, vidi sunca, Oliver", rekla je Danka iz Splita.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene