Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Knjiga 'Branio sam istinu', čiji je autor bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin, osuđen u Haagu na 10 godina zatvora za ratni zločin na Ovčari, pušten u srpnju 2011. na slobodu iz haaškoga pritvora nakon izdržane dvije trećine kazne, predstavljena je u utorak u Beogradu.


Šljivančanin je, na predstavljanju knjige izjavio kako je tijekom rata radio 'časno i pošteno' poštujući zakletvu koju je kao vojnik dao tadašnjoj zajedničkoj državi SFR Jugoslaviji te da su se on i njegovi vojnici trudili deblokirati vojarne i spašavati narod.

Knjiga je napisana na temelju dnevnika koji je Šljivančanin vodio tijekom boravka u zatvoru Haaškog tribunala, a sam autor kazao je kako je sve što je napisao u dnevnicima 'apsolutna istina' te da mu nije bila namjera ikoga vrijeđati ili ponižavati ili na bilo koji način umanjiti ili uvećati nečiji značaj.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je na promociji kako će knjiga izazvati različite reakcije u Beogradu, Hrvatskoj i u Haagu, navevši kako ona potiče emocije u čitatelju te da autor u knjizi ne štedi nikoga i ne kaje se zbog svoje vjernosti tadašnjoj zajedničkoj državi i njezinoj vojsci.

Veselin Šljivančanin, osuđen pred Haaškim sudom na 10 godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu na temelju odluke od 5. srpnja 2011., nakon izdržane dvije trećine kazne.

Vezani članci Požar na deponiju Vinča Požar na deponiju Vinča kod Beograda pod kontrolom: Aktivisti upozoravaju na višegodišnji problem Kate Hudson i Dani Fujikawa Holivudska slatkica u dućanu u Beogradu izazvala pravu pomutnju, fotkala se sa zaposlenicama, pa im se javila i u komentarima

>> Šljivančanin: Sprijateljio sam se s Hrvatima u Haagu

Pravomoćnom presudom Šljivančanin je bio kažnjen na kaznu od 17 godina zatvora, ali je Žalbeno vijeće revizijom pravomoćne presude 2010. kaznu smanjilo na 10 godina, prihvaćajući argument Šljivančaninove obrane da nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare pa da prema tome nije kriv za ubojstvo 194 hrvatska ratna zarobljenika u studenom 1991, ali je kriv za mučenje zarobljenika.

Predstavljanje Šljivančaninove knjige, u izdanju Večernjih novosti, održano je u beogradskom hotelu Balkan, a organizatori koji su planirali održati predstavljanje u domu Vojske Srbije navodno su odbijeni zbog nedostatka termina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju