Najkraća pomorska ruta iz Europe u Aziju još uvijek je blokirana, dok 10 tegljača u srijedu pokušava osloboditi jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu koji se nasukao u Sueskom kanalu.

Galerija Nasukani brod u Sueskom kanalu - 1 Nasukani brod u Sueskom kanalu - 2 Nasukani brod u Sueskom kanalu - 3 +0 Nasukani brod u Sueskom kanalu - 4

Golemi kontejnerski brod blokirao je Sueski kanal nakon što se nasukao pošto ga je zahvatio nalet vjetra, objavila je u srijedu pomorska kompanija koja njime upravlja, a promet se zaustavio na jednoj od najprometnijih trgovinskih ruta na svijetu.

Vezani članci Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Kako će zastoj na Sueskom kanalu utjecati na cijene? "To je u startu pokazalo koliko smo osjetljivi" Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Pogledajte video: Kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pluta

Tajvanski brod MV Ever Given dugačak je 400 metara, a širok 59 što onemogućava bilo kakav promet kanalom.

Po stranici koja prati kretanje brodova Vessel Finder, brod je bio na putu za Rotterdam.

Sueskim kanalom otvorenim 1869. prolazi oko 10 posto međunarodne pomorske trgovine. Gotovo 19.000 brodova prošlo je njime prošle godine, a kanal je ključni izvor prihoda za Egipat kojemu je lani donio 5,61 milijardi dolara.

Alternativna ruta traje tjedan dana dulje

Oko 30 posto svjetske količine kontejnerskih brodova svakodnevno prolazi kanalom prenoseći sve od goriva do robe široke potrošnje.

Glavna alternativna ruta za brodove koji putuju između Azije i Europe, oko Afričkog rta, traje tjedan dana dulje.

"Jednom kad izvučemo ovaj brod, to je onda to, stvari će se vratiti u normalu. Ako Bog da, bit ćemo danas gotovi", rekao je Osama Rabie, šef Uprave Sueskog kanala. Uprava također razmatra naknadu za zakašnjele brodove, dodao je.

Najmanje 30 brodova blokirano je sjeverno od broda Ever Given i još tri na jugu, rekli su lokalni izvori. Nekoliko desetaka brodova također se grupiralo oko sjevernog i južnog ulaza u kanal.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju