Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena života

Nakon gorke borbe s bolešću, 'čarobni tretman' koji bi je spasio sada je - preskup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tanya Dusen boluje od mezotelioma, a prije nego joj je bolest dijagnosticirana bila je kaže, 'oličenje zdravlja'.

'Ja sam Tanya iz Bathursta u Australiji, 42-godišnja majka Alexis i Ave. Dijagnosticiran mi je mezoteliom 2012. godine, poznatiji kao 'rak azbesta'', započinje svoju priču Tanya Dusen koja je prije nego se razboljela bila učiteljica i, kako kaže, 'oličenje zdravlja'.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

'Bila sam čak i trener fitnesa, ali sada se ne mogu popeti ni stepenicama bez da izgubim svijest', opisala je svoje stanje Tanya, koja kaže da očajno želi živjeti i biti majka svojim kćerima, donosi News.com.au.

'Želim biti uz njih i znam da s pravilnim liječenjem ima nade da mogu nastaviti disati i od svakog dana uzimati sve što mi život ponudi. Nažalost, tretman koji mi treba nije pogodan za prosječnu osobu, jer vas sustav u Australiji diskriminira', kaže Tanya. Opisala je kako zadnje dvije godine trpi velike bolove i teško diše, no na pregledima i kod liječnika nikako nije mogla dobiti sve odgovore koje je htjela.

Ako ovo nije kapitalac, što jest? Iz pacijenta izvukli 5 kg tešku 'kakicu'

'Znala sam da nešto nije u redu, i nisam htjela prihvatiti njihove polovične dijagnoze. Neprestano su me odbijali poslušati dok nisam pronašla jednog koji me konačno poslao na sva potrebna snimanja i slikanja', opisuje Tanya koja se nakon deset dana u bolnici vratila na posao. Neprestano se osjećala loše, što je potvrđivalo njezine sumnje da liječnici nisu dijagnosticirali ispravnu bolest. Kad je ponovno završilo u bolnici jer joj je pozlilo, i probudila se, dočekale su je najgore vijesti.

'Čula sam vijesti za koje svi mislimo da ih nikada nećemo čuti, da su to stvari o kojima samo čitamo o drugima', započinje i dodaje:

'Rekli su mi da imam još devet mjeseci života, u najboljem slučaju. Devet mjeseci. Moje kćeri imaju 8 i 10 godina. Neprestano sam brinula o obje, i tih devet mjeseci je proletjelo', rekla je.

Inače, maligni mezoteliom je rijetka vrsta raka koji se javlja u tankom sloju tkiva koji pokriva većinu unutarnjih organa. Ta vrsta raka je agresivna i smrtonosna. Tretmani za liječenje postoje, ali za mnoge oboljele ljude liječenje nije moguće.

Terapija za liječenje mezotelioma ovisi o vašem zdravlju kao i o mjestu na kojem se rak nalazi. Nažalost, mezoteliom je vrlo često agresivan i za većinu ljudi izlječenje nije moguće. Bolest se obično dijagnosticira u poodmakloj fazi, kada rak više nije moguće ukloniti operacijom. Umjesto toga, liječnik radi na tome da kontrolira vaš rak s ciljem da se osjećate dobro.

Opisala je kako su tada krenuli u veliku borbu za život, s jakim kemoterapijama i intenzivnim liječenjem. Ponuđena joj je konačno i teška operacija, koju su joj predložili jer je mlada žena u 30-ima, a da njezinu bolest najčešće dijagnosticiraju muškarcima u 70-ima, kojima se tada isti zahvat ne ponudi. Operacija je bila drastična. Uklonili su joj među ostalim dio pluća, nekoliko rebara, i ovojnicu srca, nakon čega ju je čekalo zračenje i teški bolovi.

Živimo duže, ali bolesniji

Nakon dugotrajne borbe i liječenja sve se isplatilo kada su joj liječnici rekli da je 'čista od tumora'. Iako je to najljepša rečenica koju vam liječnik u tom trenutku može reći, također je i najveći strah svaka iduća kontrola.

Nakon jedne od njih liječnici su joj rekli da se bolest vratila.

'Moj liječnik predložio mi je zadnju nadu, 'Keytruda'. No taj 'čarobni' tretman mi nije dostupan preko zdravstvenog osiguranja, već svaka tri tjedna moram platiti 5 tisuća dolara. Kako bolesna ne mogu raditi, pronaći taj novac je nemoguće. Živjeti s jednim plućnim krilom je teško jer ne možete raditi sve što želite, a uz vas uvijek moraju biti dodatne zalihe kisika', kaže Tanya, ali zaključuje da ne može odustati i da ne želi da joj bolest definira život.

'Nastavit ću tražiti pomoć kako bih prikupila sredstva za tretman. On će mi dati nadu. Nadu da ću moći još neko vrijeme biti sa svojim kćerima'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene